Vlugger en veiliger schakelen in Voeren

70 jaar oude ‘kraaiennest’ voortaan geschiedenis

In Voeren verving Fluvius een bovengronds schakelknooppunt voor middenspanning door een telebewaakte en telebediende dispersiecabine. Met de wegname van dit ‘kraaiennest’ ligt een groot deel van het middenspanningsnet (MS-net) nu ondergronds. De nieuwe schakelcabine is veiliger én klantvriendelijker, omdat Fluvius-dispatchers fouten op het net sneller kunnen opsporen. Op 10 oktober was burgemeester Huub Broers getuige van de allerlaatste manuele schakeling op dit stukje historisch erfgoed.

Voordeel voor klant

Omdat dit deel van het MS-net nu ondergronds zit, neemt de kans op defecten, meestal veroorzaakt door storm of verkeersongevallen, fel af. En omdat de dispersiecabine Krindaal vanop afstand bediend wordt en signalen uitstuurt, zien Fluvius-dispatchers bij een storing meteen dat het om een fout op het MS-net gaat. In het verleden moest hiervoor vaak eerst een technicus ter plaatse gaan. Klanten die zonder stroom zitten, zullen voortaan dus nog sneller geholpen worden.

Safety first

Samen met het kraaiennest verdwijnt in Voeren een stukje erfgoed. Deze bovengrondse constructie dateert uit de beginjaren van onze elektrische netten en is zo’n 70 jaar oud. Fluvius zet veiligheid altijd op de eerste plaats.

Emiel Lemmens, hoofd technische dienst van Voeren, legt uit dat Fluvius en Voeren op dit vlak een reuzenstap voorwaarts zetten: “Om te schakelen moest je via de ladder tot in ‘het mandje’ klimmen. Met een lange geïsoleerde schakelstok trok je dan de ‘scheidingsmessen’ open. Om een elektrische vlamboog te vermijden, was het uiterst belangrijk dat je 100% zeker wist dat er op dat moment geen elektrische stroom door de kabels vloeide. Een vergissing maken zou fatale gevolgen hebben.”

Sluitstuk 15kV ringleiding

Fluvius nam op 5 juli al de nieuwe dispersiecabine in dienst. Hiermee bracht het netbedrijf een belangrijk knooppunt in het Voerense MS-net ondergronds. Begin september verbond Fluvius de laatste kabels via ‘opstijgpunten’ met de luchtlijnen. Op 10 oktober stelde het uiteindelijk het bovengrondse schakelknooppunt definitief buiten dienst. Voortaan gebeuren alle schakelingen via vermogensschakelaars. Deze kunnen onder stroombelasting en vanop afstand bediend worden. Bij stroompannes kan Fluvius zo de stroomtoevoerlijnen meteen herschakelen en de stroomtoevoer sneller herstellen.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be