Vlaanderen rondt kaap van 2,5 miljoen digitale energiemeters
Eind april plaatste Fluvius de 2,5 miljoenste digitale energiemeter in Vlaanderen, elektriciteit en gas samengerekend. Daarmee staan ze opgesteld in 1,5 miljoen woningen in Vlaanderen, goed voor een marktaandeel van 40%. Ook het aantal gezinnen met digitale meters dat actief aan de slag gaat met zijn digitale verbruiksdata op mijn.fluvius.be blijft sterk groeien: 500 000 gezinnen, 1 op 3, zijn daar vandaag al mee bezig.
1 miljoen meters per jaar en 340 000 webgebruikers erbij
Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en gas. In april 2022 passeerden we de kaap van 1,5 miljoen meters, dus op jaarbasis kwamen er 1 miljoen digitale elektriciteits- en gasmeters bij.
Bij nieuwbouw of renovaties en bij gezinnen die zonnepanelen lieten plaatsen, gebeurt dat door technici van Fluvius. Daarnaast staan drie aannemersgroepen van Fluvius - 3DM, Unit-T en TEAPlus - sinds begin 2021 ook in voor de geografische uitrol van de meters in bestaande woningen. Zij vervangen de meters gemeente per gemeente en straat per straat (zie www.fluvius.be/planningschecker).
Almaar meer klanten raadplegen hun energieverbruik digitaal. Op mijn.fluvius.be kunnen ze dat volledig gratis doen, zelfs per kwartier voor elektriciteit en per uur voor gas. Vorig jaar in april waren daar zo’n 161 000 gezinnen mee bezig, ongeveer 18% van de groep die toen al een digitale meter had. Deze maand passeren we de kaap van 500 000 unieke gebruikers, of zo’n 30% van de 1 500 000 gezinnen met digitale meters. Die toename van 339 000 is een duidelijk teken dat almaar meer Vlamingen actief aan de slag gaan met hun elektriciteits- en gasverbruik.
Nieuwe mogelijkheden
- Dankzij de digitale meter moet je niet meer zelf je meterstanden doorgeven of hoeft er geen meteropnemer meer langs te komen. De digitale meter stuurt die automatisch door naar Fluvius. De meteropname kan bovendien worden ingepland op het juiste tijdstip en met minimale kans op menselijke vergissingen. Daarnaast biedt een digitale meter je ook een veel beter inzicht in je verbruik.
- Je kan een digitale meter ook ‘slim’ maken door hem te koppelen aan bepaalde apps, toepassingen en ‘slimme’ huishoudtoestellen. Zo kan je je elektrische apparaten laten werken op de meest voordelige tijdstippen. Dat kan via de gebruikerspoort op de meter die vandaag al geactiveerd is bij zo'n 100.000 gezinnen. Verschillende energieleveranciers én commerciële spelers bieden die apps aan (zie overzicht op www.maakjemeterslim.be).
- Daarnaast biedt Fluvius heel wat energiedienstverleners, zoals energieleveranciers, toegang tot de verbruiksinformatie uit de digitale meters. Dat kan uiteraard pas na expliciet akkoord van de klant. Fluvius maakte het intussen ook mogelijk om die info te koppelen met overheidstoepassingen zoals de Woningpas en de V-test van de VREG.
- Met een digitale meter kan je er voor kiezen om in plaats van voorschotfacturen elke maand een factuur te krijgen op basis van je werkelijke verbruik. Als je verbruiksprofiel zich daartoe leent, kun je dankzij de digitale meter ook kiezen voor een dynamisch energiecontract en zo je verbruik afstemmen op de goedkoopste energieprijzen van de dag.
- De digitale meter is ook een bondgenoot in de energietransitie naar meer duurzame energiebronnen. Met een digitale meter kan je onder meer je verbruik beter afstemmen op de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen. Maar je kan ook je overschot aan zonnestroom verkopen aan je energieleverancier of delen met familie, vrienden of buren.
Björn Verdoodt