Veurne, Fluvius en WVI starten proefproject met dynamische verlichting op Veurnse Suikersite

Netbedrijf Fluvius en WVI starten vanaf juli 2019 een proefproject waarmee ze de impact van openbare verlichting op de plaatselijke fauna willen onderzoeken. Dat loopt via een proefopstelling in de Brikkerijstraat, die dwars doorheen het natuurgebied Suikerwater loopt. Een slimme camera onderzoekt er in de volgende maanden welke sensor geschikt is om een fietser of voetganger te onderscheiden van een watervogel, konijn of andere fauna.

Verlichten in harmonie met de natuur

Fluvius beheert 1200 000 openbare lichtpunten over heel Vlaanderen, en soms staan die ook opgesteld vlakbij natuurgebieden. En daar houdt Fluvius maximaal rekening met impact op dieren. Zo plaatste Fluvius bijvoorbeeld al verschillende keren amberkleurige ledverlichting, die het nachtleven van vleermuizen niet hindert.

Ook bij de Suikersite hoort een ruim natuurgebied, ‘het Suikerwater’: een aaneengesloten cluster van waterbekkens, dijken en rietmoeras. Daarenboven is er de extra uitdaging om de natuur hand in hand te laten gaan met het nabijgelegen woonproject en bedrijventerrein. Ook de openbare verlichting is daarbij erg belangrijk. De stad Veurne, Fluvius en WVI werken er samen aan de concrete uitwerking van het ‘SLIC-project’ op de Suikersite. SLIC staat voor ‘Sustainable Light Concepts’ en wil het energieverbruik en de CO2-uitstoot door openbare verlichting verminderen door te experimenteren met duurzame en slimme verlichtingstechnologie.

Welke sensoren ‘onderscheiden’ fietsers van vogels?

Om fiets- en wandelpaden zo duurzaam mogelijk te verlichten ontwikkelde Fluvius ‘volgverlichting’ die vandaag is opgesteld langs tal van fietspaden in Vlaanderen. Het is verlichting die standaard is gedimd of gedoofd, maar oplicht zodra de sensoren een voetganger of fietser detecteren.

Wanneer een fietspad nu door een natuurgebied loopt, willen we natuurlijk dat de lampen alleen oplichten bij mensen en niet bij bijvoorbeeld een watervogel, konijn of andere fauna. Dat zou het natuurlijke ritme van deze nachtelijke dieren kunnen verstoren.

En net dat willen Fluvius, stad Veurne en WVI aanpakken via een onderzoeksproject. In de Brikkerijstraat stellen we een lichtmast op met acht verschillende sensoren en een slimme camerabox. Daarbij volgen we welke sensor reageert op welke activiteit, zodat we de juiste keuze kunnen maken wanneer we onze dynamische verlichting op deze route installeren. De onderzoeksresultaten zullen zeker helpen bij de verdere verfijning van diervriendelijke verlichting , ook in andere groene stukjes Vlaanderen. 

Veurne mikt op leds

Ook voor alle andere lampen van haar openbaar verlichtingspark, goed voor 2380 lichtpunten, wil Veurne de kaart van duurzaamheid trekken. De gemeenteraad van Veurne zette begin 2019 immers het licht op groen om tegen 2030 alle openbare verlichting om te bouwen. Hiermee zullen het verbruik en de factuur stevig zakken. Eind vorig jaar waren er slechts 66 armaturen uitgerust met dimbare ledlampen.

 

 

 

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be