Verlichtingswerken in en rond Sint-Romboutstoren half juli klaar

De stad Mechelen en Fluvius werken op dit moment aan de installatie van nieuwe sfeerverlichting voor de Sint-Romboutstoren en in de omgeving van de kathedraal. 291 oude lampen worden vervangen door even veel energiezuinige ledlampen. De werkzaamheden duren nog tot half juli. Dinsdagnacht voert de aannemer een testopstelling uit aan de noordgevel van de toren.

Aandachtige Maneblussers zullen het al gemerkt hebben: de Sint-Romboutstoren is ’s nachts al een tweetal weken niet meer verlicht. “Dat heeft alles te maken met de werkzaamheden voor de omschakeling naar ledverlichting”, legt schepen van openbare werken Patrick Princen uit. “De nutswerken zijn voltooid, de grootste hinder voor omwonenden en voorbijgangers is dus achter de rug. Eind deze week wordt de straat nog hersteld en de komende weken werkt de aannemer binnen en buiten verder aan de effectieve verledding. We hopen tegen half juli de nieuwe sfeerverlichting feestelijk te kunnen aansteken.”

Testopstelling

Dinsdag 2 juni vindt er een testopstelling plaats aan de noordzijde van de toren, aan de kant van het Sint-Romboutskerkhof. Een eerste test gebeurt om 10 uur en zal ongeveer een uur tot anderhalf uur duren. De belangrijkste test start om 22 uur en zal een tweetal uur in beslag nemen.* De aannemer zal dan de juiste opstelling van de armaturen onderzoeken, om zo het juiste lichtbeeld te creëren en zodoende geen onnodige boorwerken en schade toe te brengen aan het gebouw.

“Fluvius heeft een uitgebreide expertise wat betreft openbare verlichting. Daarbij wordt meestal automatisch gedacht aan de klassieke straatverlichting terwijl we ook veel ervaring hebben op vlak van architecturale verlichting en monumentstraling”, vertelt Koen Wouters, regiomanager regio Mechelen bij Fluvius. “Toen we van de stad Mechelen de vraag kregen om de Sint-Romboutstoren in een nieuwe belichting te steken, hebben we geen moment getwijfeld. Het maakt ons fier om samen met de stad de handen in elkaar te kunnen slaan en zo de Mechelaar hun geliefde Sint-Romboutstoren in alle pracht te zien schitteren.“

Fluvius en Stad Mechelen benadrukken dat de werkzaamheden plaatsvinden na overleg met Natuurpunt om de aanwezige natuur te beschermen, denk aan de familie slechtvalken die op de Sint-Romboutstoren genesteld zijn. Experts verzekeren dat er geen gevaar is. De jonge slechtvalken zijn intussen uitgebroed en worden niet gehinderd.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be