Verlichtingsprimeur voor Lochristi
Fluvius start lokaal proefproject met ‘slimme ledverlichting’
In opdracht van Lochristi bouwt het netbedrijf Fluvius (fusie van Eandis met Infrax) momenteel aan een verlichtingsprimeur. In de komende maanden worden er 300 ‘slimme’ verlichtingstoestellen geplaatst met op maat aanstuurbare leds. Ze komen terecht in het landelijke Lobos, de woonstraat Smalle Heerweg en langs de Haenhoutstraat die Beervelde verbindt met Destelbergen. Via dit project bereidt Fluvius zich voor om deze technologie beschikbaar te maken in heel Vlaanderen.
Mogelijkheden voor licht op maat en ‘slimme steden’
Vandaag beheert Fluvius 1 200 000 lichtpunten in opdracht van Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds. Sinds oktober 2015 biedt Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen aan, die aanzienlijk minder verbruiken. Het netbedrijf wil het volledige Vlaamse verlichtingspark voorzien van leds tegen 2030.
Daarnaast zijn ook de zogeheten ‘slimme leds’ bezig aan een onstuitbare opmars. Dat zijn ledverlichtingstoestellen die individueel kunnen worden aangestuurd en ingesteld. En dat laat toe om zeer snel defecten op te sporen, om op afstand branduren te regelen of dimming in te stellen. Bovendien is het mogelijk om ze zeer plaatselijk aan te sturen, bijvoorbeeld bij noodsituaties, ongevallen of evenementen. Onder meer via de opstelling in Lochristi kan Fluvius nagaan welke technologie en technieken best werkt en in welke specifieke situaties.
Het slimme signalensysteem van Fluvius voor de sturing van de verlichting kan ook worden ingeschakeld voor ‘smart city’-toepassingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om luchtkwaliteit-meters, parkeerbegeleiding, veiligheidscamera’s of publieke wifi-netwerken. Het uitgebreide netwerk licht- en elektriciteitsmasten van Fluvius is ideaal voor de plaatsing van dat soort toestellen en er is ook telkens een elektriciteitsaansluiting aanwezig. Ook die toepassingen voor slimme steden zullen worden onderzocht in Lochristi zodra de proefopstelling klaar is.
Minimale hinder voor buurtbewoners
Zoals altijd tracht Fluvius alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. De eerste werken zijn intussen gestart en worden begin 2019 afgewerkt.
Zodra de nieuwe ledverlichting is geplaatst, kunnen er zowel overdag als ’s avonds wel technische tests lopen. Daardoor is het mogelijk dat de verlichting uitzonderlijk overdag even brandt of kort wordt gedimd of uitgeschakeld. Die tests zijn erg belangrijk om de gebruikte technologie grondig te testen en de verlichting overal goed in te stellen. We vragen alle buurtbewoners voor hun begrip en zorgen ervoor dat de verlichting maximaal blijft werken tijdens de wintermaanden.
Meer weten over slimme leds? Bekijk dan dit korte demofilmpje.