Uitvallende omvormers zonnepanelen: Netwerkchecker houdt vinger aan de pols

De komende maanden verwachten we hopelijk veel zon. Netbedrijf Fluvius erkent dat dit op sommige piekmomenten en zeer lokaal problemen met uitvallende omvormers oplevert. Daarom heeft Fluvius een actieplan uitgerold en verder verfijnd. Een van de acties, is een Netwerkchecker op “mijn.fluvius.be”. Die is vanaf nu beschikbaar voor iedere klant. Met de Netwerkchecker kan de klant meteen zien of er in zijn buurt nog openstaande klachten zijn.

Hoe werkt de Netwerkchecker?

De klant hoeft enkel in te loggen of een account te maken op mijn.fluvius.be en kan vervolgens zijn of haar EAN-nummer ingeven of selecteren. Vervolgens komt de klant op een van deze drie schermen, waardoor hij de actuele situatie in de buurt kan inschatten:

  1. Laag risico: er zijn geen openstaande klachten in de buurt. Het risico op uitval is laag.
  2. Bestaand risico: er is minstens 1 openstaande klacht met een netgebonden oorzaak. Dat is echter een momentopname en betekent niet dat de omvormer gegarandeerd zal uitvallen. Fluvius onderzoekt de mogelijkheden om tot een lokale oplossing te komen.
  3. We zijn ermee bezig: er is al een klachtendossier lopende voor het ingegeven EAN-nummer. 
“Met de Netwerkchecker kan de klant meteen zien of er in zijn buurt nog openstaande klachten zijn. “

Wat als de omvormer uitvalt?

Als de omvormer effectief uitvalt, dan kan de klant dat melden aan Fluvius. Als de klacht gegrond is, krijgt de klant een compensatie.

De compensatie bedroeg in 2023 10,6 euro per kVA omvormervermogen.

  • Voor een kleine recente residentiële installatie met 8 panelen en 2.5 kVA omvormervemogen komt dat neer op een tegemoetkoming van 26,5 euro (=10,6 euro x 2,5 kVA). ​ ​
  • Voor een gemiddelde installatie met 16 panelen en 4 kVA omvormervermogen bedraagt de vergoeding 42,4 euro (=10,6 euro x 4 kVA). ​ ​
  • Bij een grote installatie met 30 panelen en 10 kVA omvormervermogen komt de vergoeding neer op 106 euro (=10,6 euro x 10 kVA). ​ ​

De Vlaamse regering moet de hoogte van het bedrag voor 2024 nog bepalen.

Alle info gebundeld op de website

Alle informatie over uitvallende omvormers staat gebundeld op de website van Fluvius via Valt jouw omvormer uit? | Fluvius. Via die pagina krijgt de klant meer zicht op wat hij zelf kan doen om de impact van een uitvallende omvormer te minimaliseren en wat Fluvius doet om het probleem te verhelpen. De klant wordt er ook van A tot Z begeleid om een probleem te melden. ​ Voor wie nog geen zonnepanelen heeft, maar dat wel van plan is, is het slim om rekening te houden met enkele handige tips die je terugvindt op deze pagina: Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? | Fluvius

Fluvius zal de Netwerkchecker continu verbeteren op basis van feedback van klanten en de data en algoritmes verder ontwikkelen om de risicobeoordeling nog nauwkeuriger te maken.

Lara Lammens

Lara Lammens

Corporate Woordvoerder, Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be