Twee miljoen digitale energiemeters in Vlaanderen

Fluvius-technicus Nick heeft deze week in Bornem de 2 miljoenste digitale energiemeter in Vlaanderen geplaatst. Daarmee beschikt één op drie Vlaamse gezinnen er intussen al over. Dankzij heel wat nieuwe mogelijkheden, zoals online opvolgen van energieverbruik en de verkoop van zonnestroom, wint de digitale meter aan populariteit. En ook maandfacturatie en energiedelen zijn nieuwe mogelijkheden voor wie een digitale meter heeft. Liefst 23% van de gezinnen met digitale meters, met 265.000 zijn ze, volgt zijn verbruik actief op via mijn.fluvius.be. Dat is een toename met 182.000 gezinnen op jaarbasis.

Op tempo: 1 miljoen extra digitale meters in het voorbij jaar

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en gas. Op 20 september 2021 behaalde Fluvius de kaap van 1 miljoen digitale meters. In het voorbije jaar werden er dus bijna één miljoen extra geplaatst.

Bij nieuwbouw of renovaties en bij gezinnen die zonnepanelen lieten plaatsen, gebeurt dat door technici van Fluvius. Daarnaast staan drie aannemersgroepen van Fluvius - 3DM, Unit-T en TEAPlus - sinds begin 2021 ook in voor de geografische uitrol van de meters in bestaande woningen. Zij vervangen de meters gemeente per gemeente en straat per straat (zie www.fluvius.be/planningschecker). Fluvius mikt op een digitale meter bij 80% van de Vlaamse gezinnen tegen eind 2024.

Almaar meer mogelijkheden om verbruik te volgen en sturen

Dankzij de digitale meter moet je niet meer zelf je meterstanden doorgeven of hoeft er geen meteropnemer meer langs te komen. De digitale meter stuurt die automatisch door naar Fluvius. De meteropname kan bovendien worden ingepland op exact de juiste dag en zonder kans op menselijke vergissingen. Daarnaast biedt een digitale meter je ook een veel beter inzicht in je verbruik.

Op mijn.fluvius.be kan je gratis zien hoeveel energie je precies verbruikt. Voor gas kan dat tot op uurniveau, voor elektriciteit zelfs per kwartier. Intussen raadplegen al zo’n 265.000 gezinnen in Vlaanderen die gegevens actief, een stijging van 182.000 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gratis Fluvius-webportaal wordt gebruikt door 23% van de gezinnen met digitale meters. Een jaar geleden was dat nog maar 13%.

Je kan een digitale meter ook ‘slim’ maken door hem te koppelen aan bepaalde apps, toepassingen en ‘slimme’ huishoudtoestellen. Zo kan je je elektrische apparaten laten werken op de meest voordelige tijdstippen. Dat kan via de gebruikerspoort op de meter die vandaag al werd geactiveerd bij 56.000 gezinnen. Verschillende energieleveranciers én commerciële spelers bieden die apps aan (zie overzicht op www.maakjemeterslim.be).

Daarnaast biedt Fluvius heel wat energiedienstverleners, zoals energieleveranciers, toegang tot de verbruiksinformatie uit de digitale meters. Dat kan uiteraard pas na expliciet akkoord van de klant. Recent maakte Fluvius het ook mogelijk om die info te koppelen met overheidstoepassingen zoals de Woningpas en de V-test van de VREG.

Interessante opties voor zonnepanelen en facturen

De digitale meter is een bondgenoot in de energietransitie naar meer duurzame energiebronnen. Met een digitale meter kan je onder meer je verbruik beter afstemmen op de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen. Maar je kan ook je overschotten zonnestroom verkopen aan je energieleverancier: ongeveer 215.000 gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter hebben vandaag al die mogelijkheid. Daarnaast kan je dankzij de digitale meter sinds kort ook kiezen voor een facturatie op maand- in plaats van op jaarbasis en aan energiedelen te doen. Die laatste mogelijkheid wordt volgend jaar nog uitgebreid.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be