Technische primeur voor windenergie bij Katoen Natie

Fluvius realiseerde eind 2019 een technische primeur bij de logistieke groep Katoen Natie in Kallo. Twee windturbines van Wind aan de Stroom werden er rechtstreeks gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met de al aanwezige zonnepanelen, haalde Katoen Natie in december 2019 bijna 70% van zijn elektriciteit uit lokale hernieuwbare energiebronnen. Een duurzame sprong voorwaarts.

Na zon, ook wind
De logistieke groep Katoen Natie heeft op Linkeroever een zeer belangrijke vestiging voor de verwerking, behandeling, verpakking en opslag van (petro)chemische plastics. De site vraagt een vermogen van 4 MW aan elektriciteit. Een deel van dat verbruik wordt rechtstreeks opgevangen door een grote installatie zonnepanelen van 4 MWp op de site. Maar die kan maar een deel van het volledige verbruik opvangen en is natuurlijk niet beschikbaar als de zon niet schijnt.

Daarom wou Katoen Natie ook windenergie inschakelen, om zijn elektriciteitsbehoefte maximaal in te vullen met groene, hernieuwbare energie. ​ Het bedrijf keek daarvoor naar twee windturbines op zijn havenconcessie in Kallo, die eigendom zijn van windparkbeheerder Wind aan de Stroom. De twee windturbines kunnen samen op vol vermogen 6,4 MWp elektriciteit leveren. En daarmee kan Katoen Natie zijn verbruik maximaal in evenwicht brengen met de groene stroomproductie ter plaatse. 

Twee types netten verzoenen
Hier stelden zich verschillende technische uitdagingen. De twee windturbines zijn immers aangesloten op een 30 kV-net, terwijl de site van Katoen Natie werkt op een ander net met een spanning van 15 kV. De integrale site van Katoen Natie omlussen met voldoende redundantie naar een ander net zou zowel praktisch als financieel onhaalbaar zijn. Bovendien moeten er ook altijd voldoende garanties zijn om de site te voorzien van elektriciteit bij een storing of defect elders op het net. Het stuk netwerk met de windturbines ligt immers niet in een lus maar in een lijn, of in het jargon: ‘in antenne’.

Daarom schakelde Katoen Natie de hulp in van Fluvius die zorgde voor een slimme oplossing. ​ Fluvius koppelde de bedrijfscabine van Katoen Natie met een van zijn hoofdstations op Linkeroever. Katoen Natie investeerde daarnaast in twee grote transformatoren op de site die de windturbinespanning op 30 kV kunnen omzetten naar 15 kV. Zo kan Katoen Natie wel rechtstreeks windenergie afnemen van de twee windturbines van Wind aan de Stroom.

Vanuit zijn centrale controlecentra kan Fluvius de cabine van Katoen Natie rechtstreeks meten en aansturen. Mocht er zich een grote storing voordoen op het 30 kV-net van de windturbines, kan Fluvius Katoen Natie onmiddellijk terug hervoeden op het secundaire net van 15 kV.

Het is de eerste keer dat Fluvius zo’n systeem van een ‘slimme’ klantencabine toepast. Slimme windturbines die rechtstreeks worden aangestuurd door Fluvius, bijvoorbeeld bij te hoge kabeltemperatuur of spanning, bestaan wel al enkele jaren. Die techniek wordt eerder toegepast om nieuwe windturbines te kunnen aansluiten op een bestaand netwerk.

Groene energie, onmiddellijk verbruikt
‘Katoen Natie investeerde fors in de aanpassing van zijn installaties en de plaatsing van transformatoren, maar we kunnen die investering al na enkele jaren terugverdienen omdat we rechtstreeks windenergie kunnen kopen van Wind aan de Stroom,’ zegt Kurt Dupon, directeur van de Katoen Natie-site in Kallo. ‘Bovendien is het een zeer belangrijke stap voorwaarts om onze doelstellingen rond duurzaamheid te halen. In de maand december 2019 bijvoorbeeld haalden we bijna 70% van al ons stroomverbruik in Kallo rechtstreeks uit zon en wind.’

‘Het is een mooi voorbeeld hoe de slimme oplossingen van Fluvius ervoor zorgen dat de groene stroom van de windturbines onmiddellijk ter plaatse wordt verbruikt,’ zegt Willy Rombaut van Fluvius. ‘In overleg met Katoen Natie ontwierpen we een nieuwe hoofdcabine die we vanuit onze centrale controlecentra ook kunnen aansturen. We kunnen alle energiestromen en spanningswaarden live opvolgen en onmiddellijk vanop afstand ingrijpen, mocht er zich een defect voordoen.’

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be