Stoomnet ECLUSE wint Europese 'CEWEP Integration Award'
Fluvius is partner in ECLUSE-project
Tijdens het 9e CEWEP-congres in Bilbao, won het toekomstige stoomnet ECLUSE de ‘Integration Award’ voor de manier waarop waste-to-energy geïntegreerd wordt in de maatschappij en het stedelijk systeem. CEWEP is de Europese confederatie van waste-to-energy installaties. De prijs werd toegekend door 220 congresdeelnemers uit 27 landen. ECLUSE kreeg met een ruime meerderheid de meeste stemmen voor haar project. Het stoomnetwerk zal in de Waaslandhaven vanuit de waste-to-energyinstallaties van Indaver en SLECO 6 bedrijven voorzien van processtoom en warmte. Fluvius is één van de partners in het project en staat in voor de technische realisatie van het stoomnet.
Succesvol partnership
Dat het stoomnetwerk van ECLUSE er komt, is grotendeels te danken aan het partnership waarop het gebouwd is. ECLUSE bundelt kennis en expertise van publieke en private partners om zo een duurzaam alternatief te bieden voor de fossiele brandstof die de chemische bedrijven in de Waaslandhaven gebruiken. De stoomafnemers zijn zeer energie-intensieve bedrijven die nood hebben aan een duurzame en zekere energiebron aan een voordelige prijs. ECLUSE levert hen, 24u op 24, stoom vanuit de nabijgelegen verbrandingsinstallaties. Partners in ECLUSE zijn Indaver, SLECO, FINEG, Fluvius, Maatschappij Linkerscheldeoever en Water-Link. Fluvius (ontstaan uit het samengaan van netbedrijven Infrax en Eandis) bouwt het netwerk en zal het ook exploiteren. De Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) staat in voor het beheer en het grondbeleid van de Waaslandhaven, is eigenaar van de gronden in de Waaslandhaven en geeft deze in concessie. MLSO is als dusdanig een gewaardeerd partner die het ECLUSE-project ondersteunt en het voortbestaan ervan op langere termijn kan waarborgen.
5 x groene stoom, 1x groene warmte
ECLUSE, 'een sluis voor groene energie' wordt één van de grootste industriële warmteclusters in Europa. Het zal aan vijf bedrijven processtoom leveren. Het gaat om chemieconcern Ineos Phenol, dat nu al stoom afneemt van Indaver/SLECO; rubber- en kunststoffenproducent Lanxess België; Monument Chemical dat chemicaliën en solventen produceert; ADPO, logistieke partner voor de chemische industrie en de producent van specialty chemicals, Ashland. Containeroverslagbedrijf DP World-Antwerp Gateway is een afnemer van warmte van de retour-condensaatleiding. Aangezien de helft van het afval in de waste-to-energy installatie bio-organisch is, is de warmte die er vrijkomt, voor eenzelfde deel 'groene' warmte.
Derde prijs voor ECLUSE
De CEWEP-Award is niet de eerste erkenning voor ECLUSE. In 2016 won het stoomnet al de eerste 'Sustainability Award' van de Antwerpse haven. In 2017 won het project ook de Belgische Milieu- en Energieprijs.