Stad Brugge en Fluvius vernieuwen 2700 ‘Brugse Lantaarns’

De stad Brugge en Fluvius gaan vanaf komend voorjaar maar liefst 2700 ‘Brugse Lantaarns’ in de historische binnenstad vervangen door led-armaturen met dezelfde look-and-feel. De oude lantaarns waren in slechte staat en voldeden ook niet aan de milieuwetgeving. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Door slimme keuzes te maken wordt er ca 60% energie bespaard op vlak van openbare verlichting, een aanzienlijke CO2-reductie is daarvan het logische gevolg.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “De vervanging van alle Brugse lantaarns, in samenwerking met netbedrijf Fluvius, kadert in de visie van duurzame doelstellingen rond openbare verlichting vastgelegd in het Brugs beleidsprogramma 2019-2024. Daarnaast is het de ambitie van Fluvius en de Vlaamse overheid om het openbaar verlichtingspark tegen 2030 van slimme led-technologie te voorzien.

De totale kostprijs is geraamd op 4.1 miljoen euro, de uitrol is gepland in het eerste kwartaal 2020 en wordt gespreid over een periode van 3 jaar. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Vroeger  was het vermogen van de lantaarns 85 Watt per lamp, de nieuwe lantaarns hebben een vermogen van slechts 28 Watt per lamp. Samen met een slimme aansturing, zal dit een besparing opleveren van 60% op onze energiefactuur wat overeenkomt met 134.000 euro per jaar.” 

Al meer dan 100 jaar geven de Brugse lantaarns mee vorm aan het unieke straatbeeld en de historische uitstaling van de wereldwijd bekende Brugse binnenstad. Ze konden dan ook niet gewoon worden vervangen door moderne ledverlichtingstoestellen die er helemaal anders uitzien. Daarom ging Fluvius op zoek naar een nieuwe replica die zo goed mogelijk aansluit bij de klassieke Brugse lantaarns, maar wel alle moderne technologische voordelen biedt, zoals leds maar ook mogelijkheden voor dimmen. De nieuwe Brugse lantaarn werd gekozen door een jury uit een reeks replica’s van verschillende leveranciers.   

Smart Light Concepts

Via het SLIC-project (Smart Light Concepts), waarin de stad met 7 andere partners participeert, bekomt de stad Brugge subsidies in het kader van het Europese Interreg 2 Zeeën-programma en de provincie West-Vlaanderen. In het SLIC-project wordt er, naast het informeren over de mogelijkheden van duurzame verlichting (niet alleen de technologie maar ook bv. het dimmen van verlichting), ook onderzocht wat de impact is op bv. mobiliteit, sociale veiligheid en verkeersveiligheid en wordt onderzocht hoe nieuwe, slimme technologieën geïntegreerd kunnen worden (bv. via sensortechnologie).

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Dankzij dit SLIC-project heeft de stad Brugge een Expert Openbaar Domein aangesteld, die samen met Fluvius zorgt voor een milieuvriendelijker, duurzamer, energiebesparend en technologisch vernieuwend verlichtingspark.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be