Spectaculaire onderboring onder HST-spoorlijn in hartje Zaventem
Fluvius trekt extra zware elektriciteitskabels naar nieuwe datacenter Interxion op industriezone Hoge Wei
In hartje Zaventem voert netbedrijf Fluvius een spectaculaire onderboring uit, dwars onder de sporen van de hoge snelheidstrein (HST). De boring is nodig om extra zware elektriciteitskabels te trekken van het transformatorstation aan de sporthal naar het gloednieuwe datacenter dat Interxion optrekt aan industriezone Hoge Wei.
Dataopslag wordt steeds belangrijker. Om de vele dataservers die we daarvoor gebruiken, een onderkomen te bieden, verrijzen overal in Vlaanderen alsmaar meer grote datacentra. Al die servers draaiende houden én koelen, vraagt heel wat energie.
Extra voeding voor nieuw datacenter
Interxion: A Digital Realty Company, de Europese leider op het vlak van carrier- en cloudneutrale datacenteroplossingen, colocation en interconnectie-oplossingen, laat momenteel een nieuw datacenter (BRU4) optrekken aan de Hoge Wei in Zaventem. Om dit gebouw van voldoende stroom te voorzien, trekt Fluvius extra zware elektriciteitskabels van zijn transformatorstation aan de sporthal naar het nieuwe datacenter aan de Hoge Wei. De werken voor dit project, dat loopt over een totale afstand van ongeveer 4 km, startten in januari 2022. Tegen eind augustus moet de klantcabine van Interxion onder spanning staan.
Onderboring HST-lijn
Hoogtepunt van de werken is een spectaculaire onderboring van de HST-spoorlijn Brussel-Luik in Zaventem-Centrum. De boring, die vorige week maandag van start ging, is een technisch hoogstandje waarbij over een afstand van 260 meter vier middenspanningskabels en een datakabel op een diepte van 14 tot 18 meter onder het spoor door worden getrokken. Vorige week boorde de aannemer het boorgat. Vandaag (dinsdag 24 mei) worden in het boorgat wachtbuizen met een diameter van 25 cm aangebracht. Begin volgende week trekt Fluvius dan de elektriciteits- en datakabels door de wachtbuizen.
Toevoer in lus
Om de stroomtoevoer steeds te waarborgen, legt Fluvius de voedingskabels naar het nieuwe datacenter in een lus aan. Tarsi Tanghe, lokaal netwerkbeheerder bij Fluvius: “Wanneer een van de kabels beschadigd raakt, bijvoorbeeld door graafwerken, kan de stroomvoorziening snel hersteld worden door de elektriciteit langs de andere kabel te sturen. Alleen in de boortunnel onder de HST-sporen komen alle kabels samen. Op 14 tot 18 meter diepte is de kans op beschadiging immers zo goed als onbestaande.”
Klaar voor 100% hernieuwbare energie
Het nieuwe datacenter BRU4 is nodig om aan de stijgende vraag naar datacentercapaciteit in Brussel te kunnen voldoen. “Steeds meer Belgische bedrijven hebben de weg gevonden naar de cloud en hybride IT-modellen”, aldus Dirk van de Geer, Managing Director bij Interxion België. “Met dit nieuwe datacenter willen we deze bedrijven ondersteunen op een duurzame manier. BRU4 is namelijk ontworpen om op 100% hernieuwbare energie te draaien. Uiteraard doen we dit wel volgens de normen waar we als Interxion voor gekend staan bij onze klanten: een uitzonderlijke beschikbaarheid van stroom, redundantie en connectiviteit. Om onze beschikbaarheidsniveaus met een SLA van 99,999% te kunnen garanderen, hebben we voor iedere stroomkabel een redundante partner nodig. Het was dan ook noodzakelijk dat Fluvius wilde voldoen aan deze vereiste.”
Veiligheid HST-lijn gegarandeerd
Ook wat betreft de veiligheid van de treinreizigers tijdens de boring, wordt niets aan het toeval overgelaten. Enkele dagen voor de start van de onderboring van de HST-spoorlijn, bracht Fluvius op de sporen meetpunten aan die de precieze afstand tussen de sporen aangeven. Tijdens de boring wordt deze afstand voortdurend gemonitord.
David Callens
Eva De Blander