Slimme renovatie zorgt voor 63 duurzame sociale woningen in Bilzen
Energieprimeur in Bilzen. Daar besliste woonmaatschappijWonen in Limburg om 63 sociale woningen grondig te renoveren in plaats van een volledige sloop-en-heropbouw. Dankzij doorgedreven isolatie, zonnepanelen, slimme energietechnieken én groen gas uit de Kempen werden alle woningen zo veel sneller 100% duurzaam gemaakt, zonder dat de huurders hun woningen moeten verlaten. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir bracht vandaag een bezoek aan het project.
Sneller duurzaam, toekomstgericht én comfortabel
“Wonen in Limburg liet 63 sociale woningen grondig energetisch renoveren zonder dat de huurders deze moesten verlaten”, vertelt Raf Drieskens, voorzitter van Wonen in Limburg. “Een belangrijke winst voor de bewoners, zowel op korte als lange termijn. En het toont meteen ook heel goed onze kernwaarden: duurzaam, sociaal en innovatief.”
Door intensieve isolatie, hybride warmtepompen en slimme energiesystemen kunnen de verbouwde woningen voor bijna 80% elektrisch worden verwarmd, en dat volledig via groene stroom. Voor de overige 20% verbruikt de hybride warmtepomp gas. Wonen in Limburg zorgt ervoor dat ook dat gas volledig duurzaam is. De woonmaatschappij sloot daarvoor met energieleverancier EBEM een overeenkomst af om biomethaan, dat gewonnen wordt uit de vergisting van organisch GFT-afval door afvalintercommunale IOK, af te nemen. Dat biomethaan wordt geproduceerd en geïnjecteerd in Beerse en via het aardgasnet van Fluvius verdeeld.
“Naast isolatie, hoogrendementsglas en hybride warmtepompen kregen alle woningen ook een innovatief energiemonitoringsysteem”, zegt Jan Buyle, commercieel directeur van Knauf Energy Solutions. “Al die technieken gecombineerd zorgen voor een grote energiebesparing: volgens onze eerste resultaten zelfs meer dan 60%. We stonden in voor het ontwerp, de opvolging van de werken en de communicatie en kijken alvast tevreden terug op de intense samenwerking met Wonen in Limburg en de bewoners van de Gansbeekwijk. Knauf Energy Solutions is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Al meer dan 400 Vlaamse sociale woningen werden met deze technologie een stuk energievriendelijker.”
Maggy Princen, een van de bewoners van de gerenoveerde woningen in Bilzen: “De infomomenten voor de start van de renovatiewerken waren duidelijk, de goede communicatie werd doorgetrokken en doorheen het project konden we met onze vragen steeds terecht bij onze centrale contactpersoon. We bleven steeds in de woning tijdens de werken en toch werd de hinder tot een minimum beperkt, zo werden de ramen en deuren op 1 dag vervangen! Momenteel merk ik al dat de warmte beter binnen blijft en dat ik veel minder lawaai van buiten hoor. Ik hoor mijn man amper nog de oprit oprijden. Deze veranderingen zorgen voor meer wooncomfort. Bijkomend kijk ik er ook naar uit om mijn woning met groene energie te verwarmen, we moeten natuurlijk denken aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Ik ben voorstander en zou het iedereen zeker aanraden!”
Groen gas uit de Kempen
Frank Vanbrabant, CEO van Fluvius: “Een groot stuk van de energietransitie draait rond elektrificatie. We zullen de Vlaamse distributienetten in de komende tien jaar volop versterken en digitaliseren, en ze zo klaar maken voor steeds meer elektrische wagens, warmtepompen en zonnepanelen. Ook groene gassen kunnen een rol spelen in het energiesysteem van de toekomst. Net daarom zijn projecten als hier in Bilzen ook voor Fluvius bijzonder interessant om verdere ervaring op te doen en bij te leren.”
De injectie van groen gas uit afval in het gasnet is een duurzame energietechniek in volle ontwikkeling. In Vlaanderen zijn er drie injectie-installaties actief: IOK in de Kempen en Verko in Dendermonde, beiden met GFT-afval, en Aquafin in Antwerpen dat groen gas opwekt met rioolslib. Deze zomer startte er nog een vierde installatie op bij BioBlue in Ieper, en de komende jaren komen er hoogst waarschijnlijk nog enkele sites bij. Net als bij hernieuwbare stroom van windmolens en zonnepanelen zorgt ook deze techniek voor schone energie.
Björn Verdoodt