Rioolwerken in Pervijze botsen op WO I-munitie

Tijdens rioleringswerken in het rustige Pervijze, deelgemeente van Diksmuide, botsten graafmachines op een groot aantal explosieven uit de eerste wereldoorlog. En hoewel obussen geen zeldzaamheid zijn in de West-Vlaamse bodem, worden ze niet vaak in deze aantallen aangetroffen. 

De omgeving van de Schorestraat wordt momenteel heraangelegd met twee veiligere kruispunten, nieuwe fietspaden en een gescheiden rioleringsstelsel. Het was bij de sleufwerken voor dat laatste dat de graafmachines van Fluvius op verschillende plaatsen projectielen uit de grote oorlog aantroffen. 

“Uiteraard legden we de werkzaamheden meteen stil en riepen we de hulp van DOVO in”, vertelt Isabel Vanderhaeghe, projectleider voor de rioleringswerken van Fluvius. “De ontmijningsdienst is meteen ter plaatse gekomen, hebben de verdachte munitie onschadelijk gemaakt en onderwierpen vervolgens de rest van ons tracé aan een ferromagnetische oppervlaktescan, om eventuele andere risico’s tijdig te ontdekken.” 

Dat op die plaatse zo’n hoge concentratie aan munitie wordt gevonden is geen verrassing. Tijdens WO I bevond zich in de nabijheid van de Schoorbakkebrug namelijk een sterk verdedigd Duits bruggenhoofd dat bijgevolg zwaar is bestookt door geallieerde artillerie. 

Intussen is de locatie, na grondig onderzoek door een CTE-deskundige (conventionele en toxische explosieven), vrijgegeven en zijn de wegwerkzaamheden hervat.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be