Raad van Bestuur bekrachtigt inspanning van 119 miljoen euro om energiefactuur te drukken

De Raad van Bestuur van Fluvius heeft vandaag unaniem de vorige vrijdag aangekondigde financiële inspanning van 119 miljoen euro i.h.k.v. de energiecrisis bekrachtigd. Met deze stap werkt Fluvius actief mee aan het onder controle houden van de distributienettarieven 2023 voor de Vlaamse gezinnen en bedrijven.

 

Door de hoge inflatie - dezer dagen meer dan 10 procent - wordt zowat alles in ons land snel duurder. Ook de kostprijs van materialen en aannemers om de elektriciteits- en gasnetten aan te leggen en te onderhouden. Zonder extra inspanning zouden de nettarieven - 8 procent van de elektriciteitsfactuur, 3 procent van de gasfactuur - van een gemiddeld gezin met 137 euro per jaar stijgen in 2023.

Daarom heeft het Strategisch Comité van Fluvius eind vorige week aangekondigd dat het netbedrijf een extra financiële inspanning wil doen. De Raad van Bestuur heeft deze stap vandaag formeel en unaniem bekrachtigd. Fluvius zal effectief 119 miljoen euro vrijmaken, waardoor de verhoging van de nettarieven beperkt blijft tot 15 euro per jaar voor elektriciteit en 22 euro per jaar voor gas. De beperkte stijging bij elektriciteit heeft te maken met de hogere transmissiekosten bij hoogspanningsnetbeheerder Elia. Die stijgen met 50 miljoen euro in 2023. Fluvius is verplicht deze kosten in het distributienettarief op te nemen en aan te rekenen, en deze kosten nadien door te storten aan Elia. De eigenlijke middelen van Fluvius voor de distributie van elektriciteit zullen in 2023 9 miljoen lager liggen dan in 2022.

De toegezegde 119 miljoen euro bestaat grotendeels uit eerder verkregen voorschotten voor de uitrol van de digitale meter, die nu vervroegd aan de Vlaamse samenleving worden teruggegeven en dus sneller een gunstige impact op ieders energiefactuur kunnen hebben.

 

Ombouw openbare verlichting naar led wordt versneld

De Raad van Bestuur besliste vandaag ook om de ‘verledding’ te versnellen. Dat is de ombouw van de openbare verlichting in de 300 Vlaamse steden en gemeenten. We werken voortaan toe naar 2028 i.p.v. 2030 als jaar waarin alle 1,2 miljoen straatlampen van led-technologie voorzien moeten zijn.

Door de versnelling moeten in de toekomst circa 133.000 straatlampen per jaar omgebouwd worden, i.p.v. 100.000 in de huidige planning. Fluvius zal extra leveranciers en aannemers contracteren om die versnelling mogelijk te maken. Deze stap vermindert de energiefactuur van de lokale besturen in de komende jaren sneller.

 

 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be