Nieuwe energie voor ‘Oude Centrale’

Fluvius legt laatst hand aan nutsvoorzieningen nieuw bedrijfspark in Ruien (Kluisbergen)

Fluvius legt momenteel de laatste hand aan de nutsvoorzieningen voor het nieuwe bedrijvenpark ‘Oude Centrale’ in Ruien (Kluisbergen). Op die site stond ooit de oude elektriciteitscentrale die in 2017 definitief werd gesloopt. Fluvius bouwde er een nieuwe schakelpost die de bedrijven op de site kan voorzien van elektriciteit, en legden de bekabeling van de volledige site. Het netbedrijf zorgt er ook voor de nodige gasleidingen en een glasvezelnetwerk voor telecommunicatie.

Bekijk hier enkele dronebeelden van de site:

 

Nieuwe invulling van iconische site

In 1958 werd in Ruien de voornaamste en grootste elektrische en thermische centrale in België gebouwd, die voornamelijk op steenkool draaide. Die centrale stopte haar activiteiten in september 2013, waarna een grootschalige saneringsoperatie startte om de site te herinrichten als bedrijvenzone van bijna 50 hectare. In 2017 gingen de drie iconische schouwen van 150 meter en de koeltoren van bijna 100 meter tegen de vlakte met 70 kilogram dynamiet, wat nationale media-aandacht kreeg.

‘Bij het ontwerp van de nutsvoorzieningen voor de nieuwe verkaveling maakten we van de gelegenheid gebruik om onze verouderde schakelpost van Berchem, een kilometer verder, te verlaten in ruil voor een gloednieuwe schakelpost in het hart van de nieuwe site,’ zegt Freddy Moreels van Fluvius. ‘We legden 3 nieuwe toevoerkabels aan van de oude naar de nieuwe schakelpost. We zijn intussen ook klaar met de aanlegwerken op de site zelf: in totaal ongeveer 17 km kabels, 1800 m gasleiding middendruk, 6 km glasvezelleidingen en diverse leidingen in synergie met andere nutsbedrijven. De indienstname van de schakelpost staat gepland voor de tweede helft van deze zomer. Eind augustus worden de verlichtingspalen geplaatst. Vanaf dit najaar staat alles klaar voor de bouw van de eerste bedrijvensites.’

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be