NAC in Houthalen-Helchteren krijgt meer dan duizend zonnepanelen op z’n dak

Fluvius installeert een van de grootste PV-installaties op openbaar gebouw in Limburg

Het dak van het Nieuw Administratief Centrum (NAC) in Houthalen-Helchteren herbergt binnenkort een van de grootste PV-installaties op een openbaar gebouw in Limburg. In opdracht van Fluvius plaatst een installateur er momenteel maar liefst 1120 zonnepanelen.

 

Net als vele andere Vlaamse steden en gemeenten, vindt Houthalen-Helchteren in Fluvius de perfecte partner om zijn klimaatambities te realiseren en zijn openbare gebouwen te renoveren. Met zijn ESCO-dienst adviseert het netbedrijf openbare besturen bij het inplannen van energiebesparende maatregelen en begeleidt het de steden en gemeenten bij de realisatie ervan. Ronny Thevis, projectleider ESCO bij Fluvius. “Wij adviseren onze steden en gemeenten zoveel mogelijk over energiebesparende maatregelen. Vaak gaan we verder dan louter advies en nemen we ook de uitvoering ervan voor onze rekening, zoals hier in Houthalen-Helchteren. Daarbij ontzorgen we de stad of gemeente volledig. Die wordt uiteraard geïnformeerd en betrokken, maar hoeft verder niets te doen.”

 

 

 

Zonnepanelen op niet-standaard dak

Het groendak van het NAC heeft rond de grote blauwe koepel heel wat dakoppervlakte. Die biedt voldoende ruimte voor 1120 speciale zonnepanelen. Op 23 september is Fluvius gestart met de plaatsing van de PV-panelen. Een waar huzarenstukje, want het dak vereist speciale constructies om de panelen te kunnen bevestigen. Als alles vlot verloopt, zijn de werken afgerond tegen 30 november.

 

Twee vliegen in één klap

“Met dit project slaan we twee vliegen in één klap”, vertelt burgemeester Alain Yzermans. “We dragen bij in het burgemeestersconvenant en het klimaat, én we houden onze energiefactuur onder controle. Het gaat om een investering van 537 000 euro. We verwachten dat we dat bedrag in ongeveer vier jaar hebben terugverdiend. Want we rekenen op een daling van onze jaarlijkse energiefactuur met 32 %. Dat is 132 000 euro per jaar.” ​

 

Fikse CO2-besparing

De 1120 zonnepanelen zullen jaarlijks zo’n 498 000 kWh groene stroom produceren. Dat is het equivalent van het gemiddeld jaarverbruik van zo’n honderdtwintig gezinnen. Het was van bij de bouw al de bedoeling om geen fossiele brandstoffen te gebruiken om het NAC van energie te voorzien. Nu komt daar nog een klimaatverbetering bij door de jaarlijkse besparing van 120 ton CO2.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be