Naar 8 distributienetbeheerders in Vlaanderen vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 verandert het landschap van de distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas in Vlaanderen. Door het Energiedecreet zijn er fusies van en gebiedsuitwisselingen bij de distributienetbeheerders. Ook de naamswijzigingen van de verschillende distributienetbeheerders treden dan in werking. Hierdoor zullen er vanaf 1 januari 2025 nog slechts 8 distributienetbeheerders zijn in plaats van 10.
Nieuwe voorschriften uit het Energiedecreet
De herschikking is het gevolg van beslissingen in het Energiedecreet van de Vlaamse overheid. De volgende eisen worden gesteld aan de distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas:
- Elke distributienetbeheerder moet beschikken over een aaneengesloten geografisch gebied.
- Elke stad of gemeente moet voortaan eenzelfde distributienetbeheerder hebben voor elektriciteit en aardgas.
- Een distributienetbeheerder moet minstens 200.000 aangesloten afnemers hebben.
De Vlaamse overheid streeft hiermee naar een verdere efficiëntie in het energielandschap.
Om aan het Energiedecreet te voldoen, hebben de deelnemende steden en gemeenten van de verschillende distributienetbeheerders de voorbije twee jaar de nodige beslissingen genomen.
Dit is de alfabetische lijst van de situatie per 1 januari:
- Fluvius Antwerpen
- Fluvius Halle-Vilvoorde
- Fluvius Imewo
- Fluvius Kempen
- Fluvius Limburg
- Fluvius Midden-Vlaanderen
- Fluvius West
- Fluvius Zenne-Dijle
Minimale impact op dienstverlening aan onze klanten
Fluvius blijft de werkmaatschappij voor alle netbeheerders in Vlaanderen. Dit betekent dat het contactpunt voor onze klanten hetzelfde blijft en de dienstverlening gegarandeerd is.
De fusies van de distributienetbeheerders en de gemeentefusies gaan in op hetzelfde moment. Klanten die door de wijzigingen onder een nieuwe distributienetbeheerder vallen, zullen hierdoor een ander nettarief aangerekend krijgen. De nettarieven verschillen van netbeheerder tot netbeheerder. Elk netgebied is net iets anders en elke netbeheerder heeft zijn eigen (investerings)beleid. Daarom verschillen de kosten tussen netbeheerders en verschillen ook de nettarieven afhankelijk van het netgebied waarin je woont. De nettarieven 2025 voor de 8 distributienetbeheerders zijn nog niet bekend. Energieregulator VREG beslist daarover in de loop van december.
Om ervoor te zorgen dat onze klanten met een klassieke meter bij een van de nieuwe distributienetbeheerders de juiste eindfactuur krijgen met de nieuwe nettarieven, ontvangen ze deze maand een uitnodiging tot extra meteropname via brief of e-mail. Hierdoor hoeven we niet met schattingen te werken en is de eindfactuur meteen correct.
Klanten met een klassieke meter en zonnepanelen krijgen enkel een uitnodiging indien ze ook over gas beschikken. De uitnodiging gaat dan louter om een meteropname van de gasteller.
Klanten met een digitale meter hoeven niets te doen, de nieuwe tarieven worden automatisch correct verrekend.
Meer info op onze website.
Lara Lammens