Lede huldigt monumentverlichting in op vernieuwde Markt

Gemeente mikt op volledige ombouw naar leds

De gemeente Lede en netbedrijf Fluvius huldigen deze avond officieel de gloednieuwe monumentverlichting in van het gemeentehuis, de kerk en de academie (Huize Moens). Het is een bijzonder sfeervol sluitstuk van de complete heraanleg van het marktplein in de voorbije twee jaar. De nieuwe verlichting is integraal uitgevoerd met ultrazuinige leds. In de komende jaren bouwt Lede zijn integrale openbare verlichtingspark om naar ledlampen.

Sfeer op de Markt

Lede startte al in 2017 met de werkzaamheden aan de Markt. Die startten met heel wat infrastructuurwerken aan riolering, kabels en leidingen. Op de Markt koos de gemeente voor een evenwicht tussen pleinfunctie en parkeergelegenheid: een ideale ontmoetingsplaats voor alle inwoners en bezoekers. Ook de openbare verlichting aan de Markt werd vernieuwd door Fluvius. ​ 

Om de Markt ook ’s avond en ’s nachts de juiste sfeer te laten uitstralen, pakte Lede ook de monumentverlichting aan van kerk, het gemeentehuis en Huize Moens. Daarbij werd gekozen voor een groter aantal kleinere ledspots op de gebouwen in combinatie met grondspots vlakbij de gebouwen. Dat zorgt voor een mooi samenspel van schaduwen en accenten waardoor een dieptebeeld ontstaat in plaats van een plat vlak. 

Volledige ombouw naar leds op 12 jaar tijd

Ook voor alle andere openbare verlichting in Lede, in totaal 3156 lichtpunten, trekt Lede de kaart van de duurzaamheid. De gemeente sloot immers in 2017 een overeenkomst met Fluvius om haar integrale openbare verlichtingspark op 12 jaar tijd om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Via de versnelde ombouw mikt stad/gemeente vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.

 

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

20190830 PB Lede huldigt nieuwe monumentverlichting in.pdf

PDF - 234 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be