IO.Energy: 60 projectpartners starten 8 proefprojecten om het energiessyteem van de toekomst vorm te geven

Fluvius werkt mee aan proefprojecten

BRUSSEL - Een 60-tal bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben de voorbije maanden samen nieuwe ideeën en hypothesen uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het energielandschap van morgen. Het project kadert binnen IO.Energy, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga. In de komende maanden worden de 8 geselecteerde proefprojecten voort ontwikkeld en uitgeprobeerd. Op termijn kunnen één of meerdere hiervan uitgroeien tot commerciële producten of diensten die het energielandschap grondig kunnen veranderen.

Vandaag 24 juni waren een 150-tal personen aanwezig in het Flageygebouw voor de tweede grote bijeenkomst van het IO.Energy-project. Daarmee is de eerste fase van ideevorming of   ‘ideation’ afgesloten. IO.Energy wil via data-uitwisseling tussen alle spelers van de energiemarkt, nieuwe diensten ontwikkelen die de consument centraal zet in het energiesysteem.  Via een digitaal communicatieplatform kan de eindgebruiker zowel zijn productie als zijn verbruik aanpassen aan de noden van het net.  IO.Energy helpt zo om meer flexibiliteit te vinden in het energiesysteem en vangt daarmee de grotere variabiliteit van hernieuwbare energieproductie op.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de netbeheerders. Samen willen zij de uitdagingen van de energietransitie ombuigen naar opportuniteiten. Om dat te kunnen realiseren, rekenen de netbeheerders op heel wat bedrijven en organisaties die aan het project meewerken om nieuwe diensten uit te werken die aan de verwachtingen van de consument tegemoetkomen.  De fase waarin de ideeën werden uitgedacht, kende een ongezien succes en het grote aantal deelnemers in deze eerste fase is een belangrijke stimulans voor het vervolg van het project.

8 ideeën naar de volgende ronde

Op 29 mei 2019 stelden alle partners hun ideeën en hypotheses voor aan een professionele en onafhankelijke jury, samengesteld uit 4 experten uit de academische wereld en één onafhankelijk expert. Uit de 12 proefprojecten die werden voorgesteld, heeft de jury er na analyse 8 geselecteerd die voldoende ontwikkeld en matuur waren om de volgende fase aan te vatten. De andere zullen input blijven geven voor het project.

Hieronder de 8 testprojecten en hun missie:

  • ENWAVE - Het energiepotentieel benutten van commercieel vastgoed.
  • SOTERIA - Je verwarmingsketel heeft energie om het net te voeden.
  • CO-SUSTAIN – Deel uitmaken van een energiecommunity, in één enkele klik.
  • FLEXITY – Een slim plug & play energiehuis.
  • SUNSHARE – Een energiecommunity opzetten was nog nooit zo eenvoudig.
  • MAKA – Minder verbruiken is fun.
  • COMMUNITY FORECASTER – Zonnig weer of veel wind? Verbruik wanneer het nodig is.
  • CHECK MY FLEX – Bepaal je eigen comfort, wij doen de rest.

Volgende stappen

Na het afsluiten van de eerste fase -in aanwezigheid van federaal minister van Energie, Marie Christine Marghem- start nu het zogenaamde ‘sandboxing’. Daarin worden de verschillende proefprojecten getest om beter zicht te krijgen op de obstakels die men bij de ingebruikname ondervindt. Er is daarbij een sterke focus op technologie en de meerwaarde die de projecten brengen. Eenmaal die bevestigd worden, kunnen tests op grotere schaal worden opgestart waarbij leveranciers van energiediensten de verbruiker toegang geven tot een gamma van diensten in specifieke omstandigheden. Zodra de technologie volledig getest is, zal de reglementering worden aangepast en kan de vermarkting starten waarbij de nieuwe energiedienst voort wordt geïndustrialiseerd.

Marie Christine Marghem – Federaal minister van Energie

‘Het is een project dat ik sinds de eerste ontwikkelingsstappen -sinds begin dit jaar- heb gevolgd. Dit initiatief is uniek in Europa en toont de sterke gedrevenheid van de Belgische energiesector. De brede steun die het project krijgt van de bedrijven, van talrijke startups, de openbare sector en de universiteiten geeft aan hoe belangrijk de uitdagingen zijn. Ook binnen de Europese context wordt dit voorbeeldproject gevolgd. Het project dat nu ontwikkeld wordt, ligt volledig in lijn met de recente energietrends. Ik ben dan ook heel blij dat de eerste fase alvast zo’n groot succes is.”

 

Info over IO.Energy

Het ecosysteem IO.Energy wordt geleid door CO.Station Belgium. Beatrice de Mahieu: +32 (0) 496 59 23 05, beatrice@co-station.com of via info@ioenergy.eu. Meer informatie via: ecosystem.ioenergy.eu.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Merelbeke-Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be