Hoge energieprijzen: Vlaamse gezinnen verlagen gasverbruik

De voorbije twee maanden verlaagden de Vlaamse gezinnen duidelijk hun gasverbruik, wellicht door de hoge energieprijzen. Vergeleken met januari en februari 2021 verbruikten ze respectievelijk 5 en 16 procent minder. Dat blijkt uit een data-analyse van netbedrijf Fluvius met de anonieme gegevens van 100.000 digitale gasmeters. In de vergelijking werd rekening gehouden met de temperatuurverschillen tussen beide jaren. Fluvius ziet ook opnieuw een duidelijke stijging in het aantal klanten dat actief aan de slag gaat met de verbruiksinfo uit de digitale meter.

Hoge energieprijzen zetten gezinnen aan tot actie

De energieprijzen zijn al enkele maanden fors aan het stijgen: de energiecomponent in de energiefactuur, die grotendeels internationaal bepaald wordt, ging spectaculair de hoogte in.

De stijging van de energieprijzen heeft de Vlaming duidelijk aangezet om zijn gasverbruik bij te sturen. In januari 2022 verbruikten gezinnen gemiddeld 5 procent minder gas ten opzichte van dezelfde maand in 2021. En in februari gaat het zelfs om een verschil van 16 procent. Belangrijk: in die cijfers werden de temperatuurverschillen tussen beide jaren al verrekend, want in beide maanden was het in 2021 doorgaans kouder dan in de voorbije maanden.

In absolute cijfers - dus niet uitgevlakt volgens temperatuurverschillen - daalde het gasverbruik voor januari van gemiddeld 95 naar 80 kilowattuur per dag en in februari van gemiddeld 82,5 naar 67,5 kilowattuur per dag. De daling in het gasverbruik is vast te stellen bij elk type klant: zowel gezinnen met een nieuwbouw als mensen met een oudere woning of beschermde klanten duwden hun gasverbruik flink lager. Voor maart 2022 zijn er nog geen volledige cijfers, maar ook daar tekent zich een soortgelijke daling af.

De cijfers zijn het resultaat van een interne data-analyse door Fluvius met de verbruiksinfo uit 100.000 digitale gasmeters opgesteld over heel Vlaanderen. In tegenstelling tot de oude mechanische gasmeters, houden de digitale meters wel gedetailleerde info bij over het gasverbruik. En op die manier kunnen voor het eerst de reële gasverbruiken worden vergeleken op maandbasis. ​ Voor deze analyses gebruikte Fluvius volledig anonieme en geaggregeerde verbruiksinfo.

Isolatie is de belangrijkste bescherming

Ook in nieuwbouwwoningen kan er een soortgelijke daling in het gasverbruik worden vastgesteld. Opvallend hier is wel dat recente woningen substantieel minder energie verbruiken dan oudere woningen. Als we de verbruiksinfo van recente nieuwbouwwoningen vergelijken met de andere woningen uit deze analyse, dan verbruikt die gemiddeld genomen de helft van de energie dan alle andere. Die cijfers tonen zeer mooi aan dat een doorgedreven isolatie een zeer goede bescherming biedt tegen stijgende energieprijzen.

Veel interesse voor gratis data uit de digitale meter

Op welke manier de gezinnen hun gasverbruik precies hebben verlaagd, weet Fluvius uiteraard niet. Maar vermoedelijk gaat het om een combinatie van verschillende manieren, zoals de thermostaat een graadje lager zetten of ’s nachts minder verwarmen, sommige radiatorkranen in huis sluiten of lager zetten, de keteltemperatuur iets verlagen of verouderde toestellen vervangen door zuinige exemplaren.

Fluvius ziet wel al enkele maanden een enorme groei van het aantal klanten met digitale meters dat zijn digitale verbruiksinfo actief raadpleegt. Op het klantenportaal mijn.fluvius.be kunnen gezinnen met digitale meters gratis hun verbruik opvolgen, zelfs per kwartier voor elektriciteit en per uur voor gas. Het aantal gezinnen dat dit actief doet is in de voorbije twee maanden met meer dan 30.000 gestegen, van 115.000 begin dit jaar tot 146.000 vandaag. Ook dat cijfer geeft goed aan dat gezinnen actief op zoek zijn naar informatie over hun energieverbruik en hoe ze dat kunnen terugdringen.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be