Henry Ford versterkt elektriciteitsnet in Antwerpse Haven

Netbedrijf Fluvius heeft zonet de gloednieuwe schakelpost Henry Ford in gebruik genomen: een belangrijk nieuw knooppunt in de elektriciteitsbevoorrading van de Antwerpse Haven. Hij zorgt ook voor de definitieve vervanging van de oude schakelpost Wilmarsdonk die vorig jaar in de zomer werd getroffen door een ontploffing en brand. De investering biedt een grotere netbetrouwbaarheid in de haven en is ook een toekomstgerichte versterking van de energiebevoorrading ter plaatse.

‘Elektrisch eiland’ was zwakke schakel

De energiebevoorrading in de Antwerpse haven is constant in evolutie. Enerzijds breidt de haven voortdurend uit, waardoor er stapsgewijs meer elektriciteit nodig is. Tegelijk maken heel wat ondernemingen de omslag van fossiele brandstoffen naar duurzame elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet ook daardoor meer onder druk komt. Daarnaast is de hoeveelheid lokaal opgewekte stroom, bijvoorbeeld via windmolens, zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingen, de voorbije jaren exponentieel toegenomen. Om daarop te anticiperen bouwt Fluvius via zijn investeringsplan voortdurend aan de netwerken voor morgen, ook in de haven.

In de zomer van 2023 sloeg het noodlot toe. Een ontploffing en brand in de oude schakelpost Wilmarsdonk zorgde voor een stroompanne waarbij een 60-tal bedrijven niet onmiddellijk terug van elektriciteit kon worden voorzien. Met man en macht bouwde Fluvius toen ’s nachts een noodpost om de energiebevoorrading zo snel mogelijk te herstellen.

Henry Ford brengt versterking!

De voorbije maanden zette Fluvius de bestaande plannen door om de getroffen schakelpost Wilmarsdonk te vervangen door de gloednieuwe schakelpost Henry Ford. Hij kwam terecht op hetzelfde terrein, aan de kruising van de Wilmarsdonksteenweg en de Henry Fordlaan. Zo’n schakelpost is een gigantische zekeringenkast voor een flink deel van de haven, die Fluvius volledig op afstand kan opvolgen en aansturen via een centraal beheersysteem. Schakelpost Henry Ford startte op met 18 actieve toevoerlijnen ​ en 6 reservecellen. Net als zowat alle andere schakelposten in de haven werkt hij op een spanning van 15 kilovolt.

Naast de nieuwe post, zorgde Fluvius ook voor de aanleg van nieuwe elektriciteitskabels die de aangesloten klanten van elektriciteit voorzien. In totaal gaat het over 18 verschillende middenspanningsbundels aangelegd in een sleuf van 1,5m breed. Het nieuwe net is zo opgebouwd dat Fluvius veel sneller én op afstand kan ingrijpen, mocht er zich in de toekomst een probleem voordoen.

Door de indienstname van de nieuwe schakelpost kan de noodpost definitief worden weggehaald. Dankzij de vernieuwing is het elektriciteitsnet ter plaatse flink gemoderniseerd en versterkt. Ook op verschillende andere plaatsen in de Antwerpse haven zijn zulke netversterkingsoperaties gepland, bijvoorbeeld aan de tranformatorenstations van Ekeren en het 7de Havendok en voor het nieuwe transformatorenstation Blauwhoef. ​

Wat is een schakelpost?

De 860 schakelposten van Fluvius zijn onderdeel van de ruggengraat van het elektriciteitsnet in Vlaanderen. In die stations wordt de elektriciteit veilig verdeeld (of ‘geschakeld’) naar een reeks onderliggende elektriciteitsnetwerken, telkens aan een middenspanningsniveau van 10, 11, 12, 15 of 30 kilovolt (hier en daar in Vlaanderen ook 36 en 70 kilovolt). Van daaruit voeden ze ons volledige elektriciteitsnet, tot bij u.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be