Gepimpte Fluvius-kasten fleuren 'staycation' op
De voorbije zomer zagen heel wat Vlamingen ‘gepimpte’ nutskasten opduiken in hun buurt. In tal van steden en gemeenten toverden zowel lokale als professionele kunstenaars grijze ‘voetpadkasten’ om tot echte kunstparels door ze te beschilderen of te bekleven. Daarbij zaten ook zo’n 200 elektriciteits- en telecomkasten van netbedrijf Fluvius, dat steden en gemeenten ondersteunt bij de voorbereiding van zo’n projecten. Heel wat lokale besturen maakten er zelfs echte kunstwandelingen van, ideaal voor wie dit jaar niet op reis trok.
Evenwicht tussen netbeheer en kunst
Voor elektriciteit alleen staan er ongeveer 86 000 grijze voetpadkasten en 39 000 distributiecabines van Fluvius opgesteld over heel Vlaanderen. In de 91 steden en gemeenten waar Fluvius ook de kabelnetten verzorgt, komen daar nog vele duizenden telecomkastjes bij. Het zijn omhulsels voor allerlei technisch materiaal dat dient om elektriciteit, televisie, telefonie en internet tot bij elke Vlaming te krijgen.
Maar niet iedereen mag natuurlijk zomaar de spuitbus boven halen om een nutskast te ‘pimpen’. Steden en gemeenten zijn het eerste aanspreekpunt voor kunstgroepen die een streetart-project willen opstarten. De lokale besturen bespreken waar het mogelijk is om kasten te beschilderen en bekleven en keuren ook de ontwerpen vooraf goed.
Fluvius ondersteunt de steden en gemeenten door vooraf te checken welke kasten hiervoor in aanmerking komen. Zo gaat het netbedrijf na of de kast niet binnenkort aan vervanging toe is. Kunstenaars moeten uiteraard ook een set veiligheidsregels volgen, waarop geen enkele toegeving mogelijk is. Zo moet de toegang tot de kast altijd vrij blijven, moet het kastnummer altijd zichtbaar blijven en mogen de verluchtingsroosters nooit worden bestickerd.
Zomertrend
Het beschilderen of bekleven van nutskasten is een trend van de voorbije jaren, maar 2020 was zeker een hoogtepunt. Zo kwamen er ongeveer 200 nieuwe ‘kunstkasten’ van Fluvius bij, verspreid over een 20-tal streetart-projecten, onder meer in Antwerpen, Asse, Balen, Berchem, Berendrecht, Beringen, Bredene, Dessel, Haacht, Halle, Lokeren, Lebbeke, Leuven, Meise, Middelkerke, Nieuwpoort, Sint-Niklaas, Sint-Pieters Leeuw en Wevelgem. En in heel wat andere steden en gemeenten, zoals Harelbeke, Hoboken, Maasmechelen, Wilrijk, Zele en Zoersel staan die projecten nog gepland voor dit jaar.
Door de coronacrisis vertoefden we deze zomer massaal in eigen land. Op sociale media deelden heel veel mensen kleurrijke foto’s van Fluvius-nutskasten, vaak tijdens een uitstapje aan de kust. Maar ook op minder toeristische locaties vielen ze op en werden ze duidelijk gesmaakt. Buurtbewoners spreken erover met elkaar en zien de gepimpte kasten als een opwaardering van hun straat. Heel wat lokale besturen stippelden hierrond zelfs leuke stadswandelingen uit. Streetart en grafitti op nutskasten zorgen zo niet enkel voor meer sociale cohesie, maar ook voor minder vandalisme.
Zin om nog meer te zien? Neem dan zeker een kijkje op de website van Treepack, een organisatie gespecialiseerd in street art-projecten. Via hun project ‘Tour Elentrik’, dat zowel werkt met professionele als amateur-kunstenaars, namen ze een groot deel van de Vlaamse kunstprojecten op nutskasten voor hun rekening.