Fluvius zet grootste zonnedak op het net bij WDPort of Ghent in Evergem

In de Gentse Noordzeehaven bouwt logistiek vastgoedspecialist WDP volop aan een gigantisch zonnedak met liefst 37 000 zonnepanelen op 150 000 vierkante meter: het grootste zonneveld op één dak in Europa. Om de 25 megawattpiek aan zonnestroom op een correcte manier op het net te brengen, legt Fluvius een significante uitbreiding van zijn middenspanningsnetwerk aan.

 

Energietransitie: almaar meer groene stroom

De zonnepanelen leveren voldoende stroom om 8 à 9 000 gezinnen van energie te voorzien. Een gedeelte van de opgewekte stroom zal meteen on-site door de klanten van WDP worden gebruikt, het saldo komt terecht op de netten van Fluvius en bij de vele grootverbruikers in de omgeving. Daarmee wordt deze zonnepaneleninstallatie op het dak van het gebouw van WDP een belangrijke nieuwe bron van duurzame energie voor de Gentse haven.

“Het zijn dus niet enkel gezinnen die massaal investeren in groene stroom”, zegt Glenn Denooze van Fluvius. “Ook bedrijven zijn daar al een hele tijd mee bezig. Door de energietransitie én de wispelturige gasprijzen zien we almaar meer soortgelijke dossiers opduiken, zeker in industriegebieden en havens. De groeiende uitdaging voor ons is natuurlijk om telkens de juiste capaciteit te vinden om die installaties te verbinden met onze netten. Voor dit geval vonden we die op het 36-kilovolt-netwerk vanuit het transformatorstation van Ertvelde.”

Het traject van 2,5 kilometer loopt door de Gentse haven in Pachtgoederen en via een gestuurde boring onder spoorlijn 55 richting de Christoffel Columbuslaan. Zodra de kabel is aangesloten op de klantencabine en de meterinstallatie is gekeurd en geijkt, zal het nieuwe zonnedak volop stroom kunnen injecteren. Bij deze werken was geen hinder voor het verkeer.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be