Fluvius zet 119 miljoen euro aan reserves in om nettarieven 2023 onder controle te houden

 

De Vlaamse steden en gemeenten, als aandeelhouders van de Vlaamse distributienetbeheerders en Fluvius, hebben beslist om 119 miljoen euro aan financiële reserves van het netbedrijf in te zetten om de impact van de torenhoge inflatie op de distributienettarieven voor 2023 onder controle te houden. De inspanning komt bovenop het al lopende besparingstraject dat bij de start van Fluvius in 2018 werd opgestart.

De energiecrisis heeft ook op Fluvius een stevige impact: door de inflatie is de kostprijs van materialen die nodig zijn voor het aanleggen en beheren van de gas- en elektriciteitsnetten de voorbije maanden sterk gestegen. Zonder extra inspanning zou de impact van die inflatie zich bijzonder sterk laten voelen in de distributienettarieven op de energiefactuur van 2023.

Gezien de bijzondere situatie hebben de steden en gemeenten, als aandeelhouders van Fluvius, beslist voor 2023 een bedrag van 119 miljoen aan financiële reserves van het netbedrijf aan te spreken om de impact van de inflatie op de nettarieven zo klein mogelijk te houden. 72 miljoen euro van dat bedrag bestaat uit eerder verkregen voorschotten voor gas- en elektriciteitsactiviteiten die worden teruggegeven. Hierover werd de voorbije weken ook met energieregulator VREG overlegd.

Zonder extra inspanningen van Fluvius, en van de Vlaamse Overheid, zou het nettarief van een gemiddeld Vlaams gezin volgens onze berekeningen in 2023 met meer dan 10 procent of meer dan 100 euro stijgen. Door de extra inspanningen van beide partijen wordt de impact van de inflatie op de factuur voor 2023 beperkt tot een stijging van slechts 4 procent, of ongeveer 15 euro per jaar voor elektriciteit en 22 euro per jaar voor gas.

Evenwichtige oplossingen

Fluvius en de Vlaamse steden en gemeenten tonen zich met deze beslissing als betrouwbare partners in deze energiecrisis. Het Strategisch Comité van het netbedrijf heeft de voorbije twee weken actief gezocht naar evenwichtige oplossingen die de nettarieven van burgers en bedrijven mee onder controle proberen te houden, zonder dat dit plan de belangen van het bedrijf en de aandeelhouders schaadt. Een gezond en sterk Fluvius is immers broodnodig voor de realisatie van de energietransitie in Vlaanderen in de komende jaren.

Bovenop bestaande besparingsplan

De 119 miljoen euro in 2023 komt bovenop het al lopende besparingsplan van Fluvius. Bij de start van het eengemaakte netbedrijf in 2018 deed Fluvius de belofte om richting 2022 toe te werken naar een jaarlijks weerkerende besparing in de werkingsmiddelen van 120 miljoen euro. Richting 2024 wordt die besparingsoefening nog doorgetrokken richting recurrent 150 miljoen euro per jaar. Het effect van dat besparingsplan was de voorbije jaren al duidelijk voelbaar in de nettarieven: op Vlaams niveau zijn die de voorbije vijf jaar duidelijk gedaald.

Door de extra inspanning voor 2023 die vandaag wordt aangekondigd, wordt een sterke stijging van de nettarieven vermeden en blijft dat aspect van de energiefactuur ook volgend jaar onder controle.

 

 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be