Fluvius wordt tijdelijk ‘noodleverancier’ voor klanten van de Vlaamse Energieleverancier

De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft vandaag het faillissement uitgesproken van de Vlaamse Energieleverancier. De zowat 70 000 klanten van de Vlaamse Energieleverancier vallen echter niet zonder elektriciteit of gas. Netbedrijf Fluvius wordt tijdelijk hun ‘noodleverancier’, zodat ze in tussentijd op zoek kunnen gaan naar een nieuwe commerciële leverancier. Het is nog maar de tweede keer dat de noodleveranciersregeling in Vlaanderen in werking treedt.

Wanneer een energieleverancier de boeken neerlegt, voorziet het Vlaams energiedecreet in een noodprocedure waarbij de getroffen klanten meteen verder worden bevoorraad door de netbeheerder van het elektriciteits- en gasnet waarop ze zijn aangesloten. Anders zouden ze afgesloten moeten worden en dus geen gas of elektriciteit meer kunnen gebruiken. In de praktijk betekent dit dat Fluvius hun noodleverancier wordt. Dat gebeurt volledig automatisch. De klanten blijven dus niet in de kou staan.

Tijdelijke noodoplossing

De rol van noodleverancier is echter een tijdelijke oplossing, waarbij Fluvius het energieverbruik van de betrokken klanten aanrekent tot ze een nieuw contract hebben afgesloten bij een andere commerciële leverancier. De tarieven die Fluvius hiervoor hanteert, liggen echter hoger dan de tarieven op de commerciële markt. Dit komt omdat het als noodleverancier van de ene op de andere dag de elektriciteit en aardgas ook aan een hogere prijs moet aankopen. Fluvius moet bovendien een rol opnemen die het normaal niet uitoefent in de vrijgemaakte energiemarkt. Als netbeheerder heeft Fluvius namelijk geen productie-eenheden, zoals windturbines of gascentrales, en het bedrijf koopt en verkoopt ook geen elektriciteit of gas zoals de leveranciers.
Als je wil weten hoeveel je bij Fluvius zal betalen, geef dan je gegevens in via vtest.vreg.be. Je vindt je totaalprijs terug in het overzicht bij ‘Fluvius noodleverancier’. ​

Zo snel mogelijk nieuw contract
Omdat Fluvius voor maximaal 60 dagen als noodleverancier mag optreden, adviseert het netbedrijf de klanten van de Vlaamse Energieleverancier om zo snel mogelijk een nieuwe leverancier te kiezen. Fluvius gaat de betrokken klanten persoonlijk informeren over de gevolgen van het faillissement van hun energieleverancier. Op de website van de Vlaamse energieregulator VREG (vtest.vreg.be) kan je alvast nagaan welke leverancier jou het meest voordelige energiecontract kan aanbieden. ​

Meer informatie: www.fluvius.be/noodleverancier-vlaamse-energieleverancier

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be