Fluvius waarschuwt opnieuw voor cybercriminelen

Tips om een oplichter snel te herkennen en te melden.

Er zijn heel wat valse e-mails, sms’en en WhatsApp-berichten uit naam van Fluvius in omloop. Hierin geven oplichters zich uit voor medewerkers van het netbedrijf. Zo proberen ze om het vertrouwen van de burger te winnen, en er vervolgens met geld vandoor te gaan. Met de juiste tips en informatie kun je een oplichter snel herkennen en melden.

Momenteel loopt de Europese maand van de cyberbeveiliging (ECSM). Maar niet alleen in oktober, gedurende het hele jaar is het opletten geblazen voor phishers en oplichters. Ook Fluvius waarschuwt zijn klanten. Het netbedrijf zoekt daarnaast ook actief naar malafide websites die de naam van Fluvius misbruiken, zodat die zo snel mogelijk offline kunnen worden gehaald.

Voorbeelden van digitaal gevaar

De oplichters werken vaak via Whatsapp en sms. Bijvoorbeeld:

  • Je ontvangt via sms of Whatsapp een bericht dat je een terugbetaling of vergoeding kan krijgen van Fluvius. Er wordt gevraagd naar bankgegevens, om de zogezegde terugbetaling te kunnen uitvoeren. Dit zijn valse berichten. Fluvius verstuurt zelf nooit sms- of WhatsAppberichten met de vraag om financiële transacties uit te voeren of bankgegevens door te sturen.
  • Fluvius verstuurt enkel sms’en met praktische info over je afspraak of over stroomstoringen. In deze berichten wordt er nooit om financiële transacties en/of bankgegevens gevraagd. Fluvius start ook zelf nooit een nieuw Whatsapp-gesprek. Medewerkers van het bedrijf reageren enkel via de app wanneer de klant een gesprek start via de website www.fluvius.be of via www.mijnfluvius.be.
  • Je ontvangt een bericht in verband met je meterstanden van gas en/of elektriciteit. In het bericht staat dat er een herberekening nodig is van die meterstanden. Als klant zou je vervolgens een energievergoeding of boete krijgen. Dit is valse informatie, en de opgegeven URL is niet correct. De juiste URL voor het ingeven van meterstanden is https://mijn-meterstanden.fluvius.be/. Alle andere URL’s zijn niet betrouwbaar!

Hoe herkennen?

Let altijd op de URL of op de afzender van een e-mail. Valse e-mails worden vaak verstuurd vanuit een foutief adres. Maar ook als het e-mailadres lijkt te kloppen, moet je voorzichtig zijn. Schrijffouten en vreemde zinsconstructies kunnen ook wijzen op phishing.

Hoe kan je verifiëren of een bericht al dan niet afkomstig is van Fluvius?

Neem een kijkje op deze webpagina, waar heel wat voorbeelden van valse e-mailadressen en phishingberichten staan. Ook op safeonweb.be vind je tips om verdachte berichten en oplichterij te herkennen. Twijfel je nog steeds of een e-mail, sms of Whatsapp-bericht afkomstig is van Fluvius of niet? Neem dan contact op met de klantendienst van Fluvius.

Wat doen bij oplichterij?

Heb je een verdacht bericht ontvangen? Dan verwijder je de e-mail of het bericht best zo snel mogelijk. Klik zeker niet op de link, en scan geen QR-codes. Alle (mogelijke) valse berichten kan je melden via [email protected] en je kan ook bij de politie aangifte doen van poging tot oplichting.

Is het te laat, en heb je wel op de link geklikt en je bankgegevens doorgegeven? Contacteer onmiddellijk je bank, zodat de betaling en eventueel je rekening geblokkeerd kan worden. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie van deze (poging tot) diefstal. ​

Ook oplichters aan de deur

Fluvius waarschuwt niet alleen voor phishing, het is ook oppassen voor oplichters aan huis. Staat er iemand aan de deur die beweert een Fluvius-medewerker te zijn? Zo herken je medewerkers van Fluvius:

  • De meteropnemers en het technisch personeel van het netbedrijf dragen steeds een uniform met daarop het Fluvius-logo.
  • Je kunt de medewerkers ook herkennen aan hun dienstvoertuig met logo.
  • Een Fluvius-medewerker heeft ook steeds een identificatiebadge bij zich. Bij twijfel kun je dus steeds om die badge vragen. Ook onderaannemers van Fluvius hebben een identificatiebadge bij zich.

Kan de verdachte persoon in kwestie zich niet identificeren aan de hand van een uniform, dienstvoertuig of identificatiebadge? Geef geen toegang tot je woning, en neem zo snel mogelijk contact op met de politie.

Daarnaast ontvangt Fluvius regelmatig meldingen van klanten die telefonisch gecontacteerd worden om vragen te beantwoorden. De oplichters bieden dan aan om wel even langs te komen om alles in orde te maken. Ga hier niet op in. Ook op die manier proberen oplichters toegang te krijgen tot je bankgegevens. Ook hiervan doe je best aangifte bij de politie.

 

 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be