Fluvius voltooit installatie voor injectie groen gas bij Verko
Werkzaamheden voor bouw vergistingsinstallatie draaien op volle toeren
Bedrijvigheid troef op de bedrijfssite van Verko in Appels. Met man en macht wordt de gloednieuwe vergistingsinstallatie afgewerkt die vanaf deze zomer het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zal verwerken. Vanaf dan zal Verko groen gas (biomethaan), opgewekt uit het GFT, injecteren in het gasnet van Fluvius én gebruiken als brandstof voor de vuilniswagens.
Het is dit voorjaar nog even flink doorwerken aan de nieuwe installatie die Verko bouwt op de bedrijfssite in Appels en dan kan er vanaf deze zomer worden gestart met de vergisting van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Maar voor het zo ver is, staat er nog een reeks testen en technische ingrepen op de planning. Netbedrijf Fluvius plaatste alvast een injectiecabine voor groen gas (biomethaan) dat Verko zal halen uit het GFT.
Van GFT naar groen gas
Het productieproces voor compost zit letterlijk vol energie en dat deed Verko nadenken en onderzoek verrichten naar nieuwe mogelijkheden. Peter De Leeuw, algemeen directeur Verko: “Door te vergisten kunnen we biogas halen uit GFT en opwerken tot groen gas ofwel biomethaan. Een volledig duurzame brandstof dus. Een vierde van het opgewekte biogas zal dienen als brandstof voor onze CNG-vuilniswagens. Indien er geen vraag is naar biomethaan in het CNG-tankstation, wordt het gas geïnjecteerd in het gasnet van Fluvius. Het grootste deel van het biogas is bedoeld voor omzetting naar warmte en elektriciteit voor zowel eigen gebruik als het stroomnet.”
Wesley Servaes, gasspecialist bij Fluvius: “Onze nieuwe installatie voor groengasinjectie is speciaal ontworpen om de samenstelling van het gas te controleren voor het in ons gasnet wordt geïnjecteerd. Ze voegt tegelijk ook de specifieke gasgeur toe, net zoals bij fossiel gas gebeurt. Groen gas is geur- en kleurloos, de toegevoegde geur moet ervoor zorgen dat het detecteerbaar is waardoor we onveilige situaties meteen kunnen opmerken.”
Duurzame energiebron naast wind en zon
De injectie van groen gas uit afval in het gasnet is een duurzame energietechniek in volle ontwikkeling: het gaat om de derde soortgelijke installatie in heel Vlaanderen. Net als bij hernieuwbare stroom van windmolens en zonnepanelen zorgt ook deze techniek voor schone energie. De opwekking van groen gas verdient zich onder meer terug door het gebruik als brandstof voor huisvuilwagens of door de verkoop van groengascertificaten aan bedrijven die 100% hernieuwbare energie willen gebruiken.
Björn Verdoodt