Fluvius vervangt bijna 100 jaar oude elektriciteitskabel in Waaslandtunnel

In de Waaslandtunnel, in en om Antwerpen beter bekend als 'de Konijnenpijp', is netbedrijf Fluvius volop in de weer met de vervanging van een oude, maar cruciale middenspanningskabel. Die dateert van voor WO II en vormt tot op vandaag een belangrijke back-up tussen de Antwerpse linker- en rechteroever. Met het oog op de energietransitie krijgt de nieuwe kabel in de toekomst wellicht een prominentere rol.

Redder in nood bij stroompannes

Hoewel de ruim 90 jaar oude papier-loodkabel in de Waaslandtunnel officieel nog in dienst is, liep er de laatste jaren nauwelijks stroom door. "De kabel deed vooral dienst als back-up in geval van stroompannes", vertelt projectbeheerder Jonas Zaman. "Zo bewees hij begin dit jaar nog zijn nut bij een stroompanne die grote delen van de stad zonder elektriciteit zette. Dankzij hem konden we toen snel extra vermogen van Linkeroever naar de binnenstad transporteren. En ook bij een grote stroompanne enkele jaren geleden op Linkeroever speelde de kabel een cruciale rol in de omgekeerde richting."

 

 

Na bijna een eeuw van trouwe dienst mag de stokoude kabel binnenkort eindelijk definitief op pensioen. Dit voorjaar bracht Fluvius al de kabelgoten aan en eind mei trok het netbedrijf de nieuwe kabel tot onderaan in de tunnel. Zodra deze is aangekoppeld op het elektriciteitsnet en in dienst is genomen, kan de oude kabel definitief afgekoppeld en verwijderd worden.

De kabel heeft vandaag vooral een back-upfunctie, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen. Jonas Zaman: "Door de verdere elektrificatie als gevolg van de energietransitie neemt de druk op het Antwerpse elektriciteitsnet toe. Om daarop te anticiperen, zullen we de kabel in de Waaslandtunnel in de toekomst wellicht actiever inzetten."

Geen alledaagse klus

Het gros van de werken speelt zich niet af in de rijtunnel, maar in een aparte ruimte eronder, zo'n 30 meter ondergronds, pal onder de Schelde. Erg hoog is het er niet: amper 1,60 meter. Rechtop staan is er dus niet mogelijk. "De ruimte is bereikbaar via twee schachten aan beide uiteinden van de tunnel, of via een reeks luiken in de tunnel zelf", vertelt werfcoördinator Benny Van Campenhout. "Om de werken vlot en veilig uit te voeren, moesten we de tunnel eerder dit jaar meermaals laten afsluiten. Dat zal ook de komende maanden nog enkele keren nodig zijn."

Drie vliegen in één klap

Naast de gloednieuwe middenspanningskabel legt Fluvius meteen ook een nieuwe glasvezel- en seinkabel in de Waaslandtunnel. "Zo slaan we drie vliegen in één klap", aldus Jonas. Het plan is om de werken in de Waaslandtunnel in het najaar van 2023 af te werken.

 

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be