Fluvius versterkt Dendermondse netten voor energietransitie

Netbeheerder Fluvius is volop bezig met de modernisering van het elektriciteitsnetwerk in Dendermonde. Het doel van het project is het verzekeren van een betrouwbaar en efficiënt net dat voldoet aan de groeiende energiebehoeften van het bruisende stadscentrum. Met de aanleg van krachtige kabels en de bouw van een schakelpost, werkt Fluvius ook in de Ros Beiaardstad volop aan de netwerken voor morgen. De werken startten eind februari en lopen nog tot deze zomer.

Upgrade elektriciteitsnet

Het project omvat de bouw van een nieuwe schakelpost aan de stadsrand van Dendermonde en de modernisering van het elektriciteitsnetwerk in het stadscentrum. Het huidige 230V-net in de centrale straten werkt vandaag nog prima, maar volstaat niet voor de toekomst met veel meer elektrische wagens, warmtepompen en zonnepanelen. Daarom legt Fluvius extra netten aan, zowel midden- als laagspanning, van de Vlasmarkt over de Brusselsestraat tot de Geldroplaan.

De nieuwe schakelpost staat op de hoek van de Zuidlaan met de Geldroplaan. Hij vervangt de huidige schakelpost op de Vlasmarkt, die verouderd was. De oude schakelpost wordt omgebouwd tot een moderne telebediende distributiecabine om het plaatselijke laagspanningsnet te voeden.

Minimale hinder en open communicatie

Fluvius werkt in synergie met andere nutsvoorzieningsbedrijven, zoals Proximus en Wyre, zodat zij in dezelfde sleuf ook hun leidingen kunnen aanleggen. Zo moet het voetpad maar één keer opengemaakt worden en is er minder hinder voor de bewoners.

De netbeheerder probeert de overlast ook te beperken door de aanleg in verschillende fasen uit te voeren. Deze werken hebben een grote impact op het stadscentrum. Daarom wordt er fors ingezet op een strakke timing en open communicatie. De bewoners werden uitgenodigd voor een algemeen infomoment, en ook vandaag kan iedereen nog terecht in de infokiosk. Bij dit project hoort bovendien een duidelijk signalisatieplan, om de verkeersstromen te regelen en de veiligheid te waarborgen.

Momenteel verloopt het project volgens planning, met het doel de werken af te ronden tegen het bouwverlof van zomer 2024. Fluvius benadrukt het belang van een goede voorbereiding en samenwerking met alle betrokken partijen om de energiebehoeften van Dendermonde vandaag en in de toekomst te vervullen.

Meer info over de werken en de fasering staat op de infopagina op de stadswebsite Dendermonde: www.dendermonde.be/werkenfluviuscentrum

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be