Fluvius start met nieuwe generatie digitale energiemeters

Netbedrijf Fluvius start in de komende maanden met de plaatsing van de tweede generatie digitale energiemeters, zowel voor elektriciteit als voor aardgas. Het gaat om de meters van twee nieuwe leveranciers die de komende jaren zullen worden geplaatst bij klanten die vandaag nog geen digitale meters hebben. Alle meters beschikken over dezelfde functies en voldoen aan dezelfde vereisten.

Nieuwe leveranciers, ook voor Brussel, Wallonië en water

In de zomer van 2021 sloot Fluvius een raamcontract af voor nieuwe digitale energiemeters en bijbehorende uitleessystemen. Fluvius trad daarbij ook op als aankooporganisatie van de Waalse en Brusselse netbeheerders RESA, Ores en Sibelga. De waterbedrijven Farys, Pidpa en De Watergroep sloten mee aan voor de uitleessystemen zodat de digitale watermeters hun gegevens kunnen doorsturen via de digitale elektriciteitsmeters. Het contract werd gegund aan twee bedrijven: technologiebedrijf IBM en metering-specialist Landis+Gyr.

Door te werken met meerdere leveranciers wil Fluvius zijn afhankelijkheid van één specifieke leverancier verminderen én een ruime technologische blik naar de toekomst houden. Die aanpak wordt trouwens ook in andere landen toegepast, zoals Nederland en Zweden, waar vandaag al meerdere generaties meters in omloop zijn. Voor alle duidelijkheid: klanten kunnen zelf niet kiezen welke meter bij hen wordt geplaatst.

Groepsfoto: de 15 digitale meters die vanaf begin ’24 in omloop zullen zijn
Groepsfoto: de 15 digitale meters die vanaf begin ’24 in omloop zullen zijn

QR-code begeleidt klanten naar juiste handleiding

“Alle meters werden intussen al zeer uitvoerig getest, zowel in labo-omstandigheden als in reële situaties. Ze komen allemaal tegemoet aan dezelfde specificaties, dus zowel voor onze technici als klanten zijn de verschillen zeer beperkt”, zegt Paul Adriaensen programma manager van het digitale-meterprogramma bij Fluvius. “Niettemin voorzien we aparte handleidingen voor elk type meter. De meterkasten krijgen een nieuwe sticker met een QR-code die klanten onmiddellijk naar de juiste handleiding leidt.”

Digitale meters: cruciaal voor de energietransitie

Digitale energiemeters geven elke woning in Vlaanderen toegang tot het energielandschap van de toekomst. Dankzij de digitale meter moet je niet meer zelf je meterstanden doorgeven of hoeft er geen meteropnemer meer langs te komen. Meteropnames gebeuren zo op het juiste tijdstip en met minimale kans op menselijke vergissingen. Daarnaast biedt een digitale meter je ook een veel beter inzicht in je verbruik, via het gratis klantenportaal mijn.fluvius.be.

Je kan een digitale meter ook ‘slim’ maken door hem te koppelen aan bepaalde apps, toepassingen en ‘slimme’ huishoudtoestellen. Zo kan je je elektrische apparaten laten werken op de meest voordelige tijdstippen. Dat kan via de gebruikerspoort op de elektriciteitsmeter. Verschillende energieleveranciers en commerciële spelers bieden die apps aan (zie overzicht op www.maakjemeterslim.be).

Daarnaast biedt Fluvius heel wat energiedienstverleners, zoals energieleveranciers, toegang tot de verbruiksinformatie uit de digitale meters. Dat kan uiteraard pas na expliciet akkoord van de klant. Fluvius maakte het intussen ook mogelijk om die info te koppelen met overheidstoepassingen zoals de Woningpas en de V-test van de VREG.

Met een digitale meter kan je ervoor kiezen om in de plaats van voorschotfacturen elke maand een factuur te krijgen op basis van je werkelijke verbruik. Als je verbruiksprofiel zich daartoe leent, kun je dankzij de digitale meter ook kiezen voor een dynamisch energiecontract en zo je verbruik afstemmen op de goedkoopste energieprijzen van de dag.

De digitale meter is ook een bondgenoot in de energietransitie naar meer duurzame energiebronnen. Met een digitale meter kan je onder meer je verbruik beter afstemmen op de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen. Maar je kan ook je overschot aan zonnestroom verkopen aan je energieleverancier of delen met familie, vrienden of buren.

 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be