Fluvius start met aanleg open glasvezelnetwerk in Diksmuide

Burgemeester Lies Laridon en Fluvius steken de eerste spade in de grond

Fluvius voert een pilootproject uit voor ‘glasvezel-tot-in-de-woning’ (of Fiber-To-The-Home) in vijf Vlaamse steden en gemeenten. Fluvius start de uitrol in Diksmuide waar 1.000 inwoners de kans krijgen om aan te sluiten op het open glasvezelnetwerk. In Diksmuide concentreert Fluvius zich op de rurale gebieden buiten de stad.

Glasvezel tot in de woning

Fluvius bouwt in enkele gebieden in elk van de vijf steden (Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen) een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren en legt van daaruit een glasvezelkabel naar de huizen in de buurt. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden.

‘Glasvezel-tot-in-de-woning’ (of Fiber-To-The-Home) maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor zullen nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven ontstaan. Denk daarbij aan gezondheidszorg of onderwijs op afstand, videoconferenties voor thuiswerkers, 8K-videokwaliteit, virtual reality-toepassingen etc. De technologie maakt ook mogelijk dat alle bewoners van een huis die toepassingen tegelijkertijd kunnen gebruiken. 

De vraag naar meer en sneller internet zal alleen maar blijven toenemen. Er zijn al initiatieven rond glasvezel in ons land aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden. Nutsbedrijf Fluvius is bezorgd dat in het komende decennium zo een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij steden over snellere dataverbindingen zullen beschikken dan landelijke gebieden.

Frank Vanbrabant, CEO Fluvius: “We vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het internet van de toekomst. Ons open model zorgt ervoor dat huidige en nieuwe spelers hun diensten kunnen aanbieden aan de klant in stedelijke en rurale gebieden.” 

Nu ook in Diksmuide

Zo'n 1000 inwoners van de landelijke gebieden in Diksmuide zullen kunnen intekenen op ons aanbod. Zij krijgen allemaal een persoonlijke communicatie. De komende maanden organiseert Fluvius ook infobeurzen waar inwoners terecht kunnen met vragen of voor informatie. De werken zijn deze week gestart en lopen nog tot oktober 2020.

Via de website glasvezel.fluvius.be kunnen inwoners van Diksmuide nagaan of hun straat aan de beurt komt en zij dus in aanmerking komen voor een exclusieve aansluiting op het Fluvius-glasvezelnetwerk. Wie op tijd intekent, kan gratis* aansluiten.

Uitrolgebied Fluvius glasvezel Diksmuide
Uitrolgebied Fluvius glasvezel Diksmuide

Ruime keuze op een open netwerk

Fluvius legt de glasvezelinfrastructuur in de betrokken gebieden aan, maar zal zelf geen diensten aan de klanten aanbieden. Daarvoor kunnen die terecht bij bestaande en nieuwe telecomoperatoren die een diversiteit van internetformules en andere diensten zullen aanbieden. Op dit moment hebben zes providers zich geëngageerd om diensten aan te bieden via Fluvius Glasvezel. Klanten zijn vrij om al dan niet in te tekenen op een aanbod, er zijn geen kosten verbonden aan het bezitten van een aansluiting in de woning.

* Indien de woning zich op maximaal 15 meter van de rooilijn bevindt. Anders wordt een korting ter waarde van 450 euro toegekend.

Voor meer informatie, surf naar glasvezel.fluvius.be.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be