Fluvius start laatste proefproject rond digitale meter

Nieuwe meters al vanaf 1 april in 39 Vlaams-Brabantse gemeenten

In 39 steden en gemeenten in Vlaams-Brabant start Fluvius vanaf volgende week maandag met de plaatsing van digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Het gaat om het eerder aangekondigde laatste proefproject waarmee het netbedrijf zijn technische en logistieke aanpak wil testen vóór de officiële start in heel Vlaanderen op 1 juli 2019.

De digitale meters komen tijdens het proefproject uitsluitend terecht bij gezinnen die een nieuwe meter aanvragen, bijvoorbeeld voor hun nieuwbouwwoning, na een grondige renovatie of waar een metervervanging om een andere reden noodzakelijk is. Ook nieuwe eigenaars van zonnepanelen in de 39 betrokken gemeenten krijgen een digitale meter, al zal Fluvius de meterstanden uit die meters tot 1 juli sowieso nog op dezelfde manier verwerken als bij de klassieke meters. Op 1 juli treedt normaal gezien een nieuw Vlaams decreet in werking dat de zonnepaneleneigenaar voor het distributienettarief de keuze zal geven tussen het gekende systeem van de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief, of een nieuw tarief op basis van wat je werkelijk afneemt van het net.

Fluvius schat in dat tijdens het proefproject een 5000-tal digitale meters voor aardgas en elektriciteit bij een 3000-tal gezinnen geplaatst zullen worden.

Deze 39 steden en gemeenten bijten de spits af

De invoering van nieuwe energiemeters is technisch en operationeel een hele uitdaging. Door te starten in een afgebakend gebied van 39 steden en gemeenten kan elke stap van planning en plaatsing in detail worden uitgetest. Op basis van die info kan Fluvius de laatste operationele bijsturingen doen, ten voordele van een perfecte uitrol bij alle klanten. De meters zelf werden in de voorbije maanden al zeer uitvoerig getest.

We starten in deze gemeenten: Aarschot - Baal (deelgemeente Tremelo - alleen elektriciteit) - Begijnendijk - Bekkevoort - Bertem - Bierbeek - Boutersem - Diest – Galmaarden - Geetbets - Glabbeek - Gooik - Herent - Herne - Herselt - Hoegaarden - Hoeilaart - Holsbeek - Huldenberg - Kampenhout - Kortenaken - Kortenberg -Kraainem - Landen - Leuven - Linter - Lubbeek - Oud-Heverlee - Overijse - Pepingen - Rotselaar - Scherpenheuvel-Zichem - Steenokkerzeel - Tervuren - Tielt-Winge - Tienen - Wezembeek-Oppem - Zaventem – Zoutleeuw

Om efficiënt te werken, worden -waar mogelijk-  telkens de elektriciteits- en aardgasmeter tegelijk vervangen door digitale meters. Zo vermijden we dat we tweemaal moeten langskomen. De vervanging van een standaard elektriciteits- en aardgasmeter duurt één à twee uur.  

Cruciale stap in de energietransitie

Bij de officiële start van de uitrol op 1 juli 2019 vervangen de digitale meters stapsgewijs in heel Vlaanderen de klassieke meters voor elektriciteit en aardgas. Bouwers, verbouwers, eigenaars van zonnepanelen en gezinnen met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. Op langere termijn krijgt iedereen een digitale meter.

De invoering van digitale meters is nodig omdat de oude analoge meters binnenkort niet langer worden geproduceerd. Daarnaast bieden ze alle klanten automatisch enkele belangrijke basisvoordelen. Zo moet er geen meteropnemer meer langskomen en kan Fluvius sommige diensten, zoals een wissel tussen enkelvoudig en tweevoudig uurtarief, goedkoper aanbieden en zonder de tussenkomst van een technicus. Daarnaast bieden  de digitale meters alle klanten ook heel wat meer informatie over hun energieverbruik, waarmee ze aan de slag kunnen.

De meters beschikken bovendien over twee digitale gebruikerspoorten waarop elk gezin zelf ‘slimme’ toepassingen kan aansluiten, zoals apps, displays of slimme thermostaten. Daarmee kunnen klanten actief aan de slag om hun energieverbruik te verminderen. Ze kunnen er ook ‘slimme’ huishoudtoestellen mee opstarten of de oplading van hun elektrisch voertuig mee aansturen, om op die manier hun zelf opgewekte stroom optimaler te benutten.

Vandaag al zijn tal van energie- en technologiebedrijven bezig met de ontwikkeling van zo’n slimme toepassingen voor digitale meters. Dat loopt onder meer via testlabo’s in samenwerking met VITO, de UGent en imec op de campus van EnergyVille in Genk en in het HomeLab van imec en UGent in Gent.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be