Fluvius stapt vanaf 2021 over op nieuw type gas in regio's Antwerpen en Mechelen

Omschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas

In ons land kiezen meer dan drie miljoen gezinnen en bedrijven voor aardgas via het centrale distributienet. Ze verbruiken vooral gas om hun woning en water te verwarmen en om te koken. We hebben het dan niet over gas in flessen (propaan of butaan) of over gas voor voertuigen (LPG, CNG). De helft van al die consumenten verbruikt ‘arm’ gas, dat geïmporteerd wordt uit het noorden van Nederland (Groningen - Slochteren). Die gasreserves raken echter uitgeput. Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de export van gas geleidelijk aan te verminderen en volledig te stoppen in 2030.

'Arm' gas zal dan vervangen worden door ‘rijk’ gas, dat zal worden geïmporteerd uit andere landen zoals Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland. De Belgische gezinnen en bedrijven die momenteel arm gas verbruiken, zullen dus in de plaats rijk gas verbruiken. Vandaag verbruikt de helft van de Belgische gasgebruikers al rijk gas. De samenstelling van rijk gas is anders dan die van arm gas.

De 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken uit Nederland, bevinden zich in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen. De omschakeling is dit jaar gestart en loopt gefaseerd door tot 2029.

Aanpassingen infrastructuur

Bij lage druknetten op 100 mbar zijn aansluitingen voorzien van een huisdrukregelaar om de druk te reduceren naar 25 mbar (arm gas) of 21 mbar (rijk gas). Onze techniekers (of aannemers aangesteld door Fluvius) vervangen voorafgaand aan de overgang naar rijk gas alle regelaars voor 25 mbar op arm gasnetten door regelaars voor 21 mbar (geschikt voor rijk gasnetten).

Het vervangen van de regelaar is een eenvoudige standaardopdracht van ongeveer een halfuurtje werk. Omdat de installatie gasloos gesteld wordt en er dus na de interventie aardgastoestellen terug moeten worden opgestart is de aanwezigheid van de klant vereist.

Bij middendruknetten worden enkel de regelaars die naar 25 mbar reduceren bijgeregeld. Het toestel blijft dus staan, enkel de instelling wijzigt. Ook deze ingreep gebeurt na afspraak met de klant.

Bij netgebruikers die aardgas op hogere druk verbruiken, zal Fluvius geen aanpassing doorvoeren aan de druk. (bv. in Brussel en een groot deel van de agglomeratie Antwerpen)

Verder past Fluvius ook de netdruk aan in de distributiecabines, maar daar heeft de klant geen last van. De overschakeling zelf van arm naar rijk gas gebeurt in enkele seconden zonder enige hinder bij onze klanten.

Fluvius voorziet verschillende communicaties per brief om deze kleine ingreep samen met de klant in te plannen.

Nazicht toestellen

Om zeker te zijn dat de toestellen goed en veilig blijven functioneren op rijk gas, is het nodig dat ze vooraf worden nagekeken door een erkend vakman/aardgasinstallateur. Bij huishoudelijke klanten gaat het vooral over aardgastoestellen: verwarmingsketels, grote en kleine boilers, fornuizen, kookplaten, grills, convectoren en sierhaarden. De kosten voor dit nazicht zijn voor rekening van de betrokken klant. Als het nazicht tijdig wordt aangevraagd bij de aardgasinstallateur, kan het samenvallen met de volgende verplichte periodieke controle van de verwarmingsketel.

Toestellen niet laten controleren kan een risico inhouden na de omschakeling. Het gastoestel zal dan wellicht niet meer optimaal functioneren: het kan meer CO produceren, meer gas verbruiken of sneller verslijten.

Planning

Binnen het distributiegebied van Fluvius zal de omschakeling beginnen in 2019 en doorlopen tot 2029. Elk jaar in de zomer wordt een aantal gemeenten geconverteerd. De volgende fase in de omschakeling (juni 2021) behartigt verschillende regio’s in Antwerpen en Mechelen. Bij circa 26 000 aardgasaansluitingen in regio Bormen, Kapelle-Op-Den-Bos, Mechelen, Meise, Puurs-Sint-Amands en Willebroek moet de drukregelaar worden aangepast of vervangen. Voor de regio’s Duffel, Kontich, Schelle, Boom, Rumst, Niel, Hemiksem en Aartselaar zijn dat er 10 000. De betrokken klanten kregen hieronder al een eerste communicatie. Er volgt nog een tweede communicatie korter bij de overschakeling.

Een meer specifieke planning vind je terug op de website van Fluvius.

19 07 02 PB Fluvius stapt over op een nieuwe type gas in Mechelen en Antwerpen.pdf

PDF - 184 Kb
David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be