Fluvius sluit Roobaertpark in Roeselare aan op restwarmte Mirom

De woningen en appartementen van woonuitbreidingsgebied Roobaertpark in Roeselare worden voortaan verwarmd met restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie van Mirom. Fluvius legde de afgelopen weken de laatste hand aan de bouw en ingebruikname van het warmteoverdrachtstation (WOS) in Sint-Idesbald dat voor de verbinding zorgt met het warmtenet van Mirom. Vanmorgen draaiden schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint en schepen voor Afval en Netheid Stefaan Van Coillie samen met Fluvius de kraan in het WOS open.

Schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint en schepen voor Afval en Netheid Stefaan Van Coillie samen met Pieter De Graeve van Fluvius
Schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint en schepen voor Afval en Netheid Stefaan Van Coillie samen met Pieter De Graeve van Fluvius

In Roeselare ligt al ruim 30 jaar een warmtenet dat de restwarmte van de verbrandingsoven van afvalintercommunale Mirom verdeelt over delen van de stad. Fluvius breidde dat warmtenet de afgelopen jaren gefaseerd uit naar de nieuwe wijk Roobaertpark, waar enkele projectontwikkelaars verscheidene verkavelingen met in totaal bijna 1000 woningen en appartementen bouwen. In elk van die verkavelingen legt Fluvius een warmtenet aan dat warmte vanuit de hoofdtransportleiding verdeelt naar de woningen en appartementen.

Van 109 naar 70 graden

Ter hoogte van Scholengroep Sint-Idesbald legde Fluvius de afgelopen weken de laatste hand aan een zogenaamd warmteoverdrachtstation (WOS). “Het water van de verbrandingsoven van Mirom komt daar onder hoge druk toe op een temperatuur van zo’n 109 graden”, vertelt Michaël Casier, diensthoofd Netuitbating Warmte bij Fluvius. “Een warmtewisselaar zet dat water om naar een lagere temperatuur (70°C) en een lagere druk zodat het via de distributienetten naar de woningen kan worden verdeeld.”

IJskoude warmte

Om het warmteoverdrachtstation te kunnen bouwen, moest Fluvius vorig jaar enkele leidingen van het hoofdtransportnet verplaatsen. Michaël Casier: “Om de leidingen veilig en makkelijk te kunnen onderbreken, kozen we voor de spectaculaire techniek van ‘pipe freezing’. We maakten een ijsprop door het warme water in de leidingen te bevriezen met vloeibaar stikstof.”

Tijdelijke gascentrale ruimt baan

De ruim 250 woningen en appartementen die al bewoond zijn, werden tot nog toe verwarmd vanuit een tijdelijke warmtecentrale op aardgas. Vanmorgen nam Fluvius het warmteoverdrachtstation in gebruik. Schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint en schepen voor Afval en Netheid Stefaan Van Coillie ​ kregen de eer om de kraan samen met Fluvius open te draaien waarna de eerste duurzame restwarmte van Mirom richting het Roobaertpark stroomde. Michèle Hostekint: “Met deze uitbreiding van het warmtenet maakt Roeselare een concrete stap in de energieomslag. Het gebruik van restwarmte van MIROM, in plaats van aardgas, is een efficiënte manier om 1 000 woningen van duurzame warmte te voorzien. Dit project draagt bij aan de versterking van onze lokale energievoorziening en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk. Het is een duidelijk bewijs dat we onze ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, stap voor stap realiseren.”

Tot 1500 ton minder CO2-uitstoot

Met de aansluiting van het warmtenet op de restwarmte van Mirom zetten Fluvius en Roeselare een belangrijke nieuwe stap in de verduurzaming van de warmtevraag in de stad en de realisatie van de netwerken voor morgen. Michaël Casier: “Eens de projectontwikkelaars alle woningen hebben opgeleverd en deze bewoond zijn, stoot het Roobaertpark jaarlijks immers bijna 1500 ton CO2 minder uit dan wanneer alle woongelegenheden verwarmd zouden worden met een individuele stookinstallatie op aardgas.”

 

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be