Fluvius schenkt extra aandacht aan vaccinatiecentra bij stroompanne

Om te vermijden dat het lange tijd zonder stroom of aardgas komt te zitten, zal Fluvius een storing in een vaccinatiecentrum altijd prioritair behandelen. Het netbedrijf gaat ook alle niet-dringende werkzaamheden rondom de 95 Vlaamse vaccinatiecentra, waarbij stoepen of straten moeten worden opgebroken, indien mogelijk naar een latere datum verplaatsen. Op die manier blijven de vaccinatiecentra de volgende maanden vlot bereikbaar. Her en der zorgt Fluvius dezer dagen ook voor extra vermogen of de nodige elektriciteitsvoorzieningen voor die vaccinatiecentra. In Antwerpen aan Park Spoor Oost bijvoorbeeld, waar een vaccinatiecentrum wordt opgetrokken in tenten.

“Bij een storing in de energievoorziening van vaccinatiecentra zullen onze technici en de medewerkers van onze storingslijn en dispatchings dezelfde prioriteitsprocedure toepassen als die voor elektronische stembureaus bij verkiezingen of ziekenhuizen”, licht Bart Buyse business procesanalist netexploitatie bij Fluvius toe. "Concreet betekent dit dat we bij een storing in een van de 95 vaccinatiecentra met spoed een technicus ter plaatse sturen, zoals we dat ook bij een melding van een gasgeur doen. Zo komt bijvoorbeeld de broodnodige koeling van de vaccins niet in het gedrang of kan snel terug gestart worden met het toedienen van vaccins."

De centrale dispatchings van Fluvius sturen bij een eventuele stroompanne ​
in een vaccinatiecentrum onmiddellijk een technicus ter plaatse.
De centrale dispatchings van Fluvius sturen bij een eventuele stroompanne ​
in een vaccinatiecentrum onmiddellijk een technicus ter plaatse.

Hinder door werken beperken

Daarnaast verplaatst Fluvius alle niet-dringende werkzaamheden rondom de 95 Vlaamse vaccinatiecentra, waarbij stoepen of straten moeten worden opgebroken, indien mogelijk naar een latere datum. Bart Buyse: "Op die manier garanderen we dat de vaccinatiecentra maximaal bereikbaar blijven. Moeten we toch dringende, niet geplande werken aan onze netten uitvoeren, dan krijgen die uiteraard de hoogste prioriteit zodat ook dan de hinder tot een absoluut minimum wordt beperkt.”

Fluvius zet niet-dringende werken in de buurt van de 95 Vlaamse ​
vaccinatiecentra even on hold. Zo blijven die goed bereikbaar.
Fluvius zet niet-dringende werken in de buurt van de 95 Vlaamse ​
vaccinatiecentra even on hold. Zo blijven die goed bereikbaar.

Extra vermogen voor buitenbeentje

Her en der zorgt Fluvius dezer dagen ook voor extra vermogen of de nodige elektriciteitsvoorzieningen voor die vaccinatiecentra. In Antwerpen bijvoorbeeld. Want waar de meeste steden en gemeenten kiezen voor bestaande evenementen- en sporthallen of leegstaande (bedrijfs)gebouwen, stampt de stad Antwerpen op Park Spoor Oost een heus tentendorp uit de grond. Op dezelfde locatie waar zich afgelopen zomer ook al het COVID-19-testdorp bevond. Op vraag van de Stad Antwerpen ging Fluvius meteen aan de slag om voor deze grote vaccinatie-unit de nodige elektriciteitsvoorzieningen aan te leggen.

Een medewerker van de stad Antwerpen overlegt met Fluvius ​
waar de extra mobiele verdeelkasten op Park Spoor Oost moeten komen.
Een medewerker van de stad Antwerpen overlegt met Fluvius ​
waar de extra mobiele verdeelkasten op Park Spoor Oost moeten komen.

Tijdelijk elektriciteit nodig

"Gelukkig hebben we op Park Spoor Oost in 2015 - nadat de stad had beslist dat de Sinksenfoor voortaan daar zou plaatsvinden - al een volledig elektriciteitsnet aangelegd met laagspanningscabines en leidingen waarop mobiele verdeelkasten kunnen worden aangesloten", vertelt Peter Dietvorst, hoofd netten regio Antwerpen. "Die leveren stroom ​ op plaatsen waar slechts een beperkte tijd elektriciteit nodig is, zoals bij kermissen of evenementen. Vergelijk het met een uit de kluiten gewassen werfkast die je vaak op bouwwerven vindt. Elk jaar, als de Sinksenfoor eraan komt, installeren we ruim 26 van zulke mobiele verdeelkasten met aansluitpunten voor verschillende vermogens om alle kermisattracties van elektriciteit te voorzien."

Drie extra mobiele verdeelkasten

In Park Spoor Oost stond nog zo een mobiele verdeelkast die afgelopen zomer elektriciteit leverde aan het testdorp. Maar omdat die ene kast niet volstaat om een heel vaccinatiecentrum van stroom te voorzien, vroeg de Stad Antwerpen extra vermogen. Fluvius installeerde er drie extra mobiele verdeelkasten. Tegen de lente komt er ook nog een bijkomende voedingskabel van 400 ampère voor de airco-installatie die het tentendorp in de zomermaanden moet koelen.

Vier mobiele verdeelkasten voorzien het hele vaccinatie-
centrum op Park Spoor Oost in Antwerpen van energie.
Vier mobiele verdeelkasten voorzien het hele vaccinatie-
centrum op Park Spoor Oost in Antwerpen van energie.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be