Fluvius plant pilootproject met glasvezel-tot-in-de-woning in vijf steden en gemeenten

Nutsbedrijf Fluvius, nu vooral nog bekend onder de merknamen Eandis en Infrax, plant begin 2019 een pilootproject voor ‘glasvezel-tot-in-de-woning’ (of fiber-to-the-home) in vijf Vlaamse steden en gemeenten. Glasvezel tot in de woning staat voor supersnelle internetverbindingen, het internet van de toekomst. Fluvius zal in enkele buurten in elk van de vijf gemeenten een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren bouwen en van daaruit naar de huizen in de buurt een glasvezelkabel leggen. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden. Op die manier moet de straat maar één keer open en wordt een overstap naar een andere operator voor de klant makkelijker.


Het internet van de toekomst

‘Glasvezel-tot-in-de-woning’ maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor zullen nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven ontstaan. Denk daarbij aan gezondheidszorg of onderwijs op afstand, videoconferenties voor thuiswerkers, 8K-videokwaliteit, virtual reality-toepassingen etc. De technologie maakt ook mogelijk dat alle bewoners van een huis die toepassingen tegelijkertijd kunnen gebruiken. ​ 

De huidige netwerkinfrastructuur in de straat botst in het komende decennium tegen zijn limieten aan, terwijl de vraag naar meer en sneller internet alleen maar zal blijven toenemen. Er zijn de voorbije maanden al initiatieven rond glasvezel in ons land aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden. Nutsbedrijf Fluvius is bezorgd dat in het komende decennium zo een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij steden over snellere dataverbindingen zullen beschikken dan landelijke gebieden.

‘Stopcontact’ biedt veel voordelen

De Raad van Bestuur van Fluvius heeft daarom recent een pilootproject met glasvezel goedgekeurd. Bedoeling is om in 2019 in delen van Genk, Gent, Poperinge, Diksmuide en Antwerpen ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren te bouwen en van daaruit neutrale glasvezelkabels naar 15.000 woningen in de buurt te trekken. Dat biedt voordelen voor meerdere partijen.

Op die centrale 'stopcontacten' kunnen bestaande en nieuwe operatoren makkelijk infrastructuur aansluiten en hun diensten aan een groep potentiële klanten aanbieden. Ze hoeven niet allemaal apart kabels tot in elk huis aan te leggen. Klanten hebben dan weer meer keuzevrijheid en overstappen wordt makkelijker. En doordat de stoep in zo’n model maar één keer meer open moet, is ook de impact op het openbaar domein kleiner. 

Piet Buyse, voorzitter en Wim Dries, ondervoorzitter van Fluvius:

“Dataverbindingen van topniveau zullen de komende tien jaar alleen maar belangrijker worden in onze economie en ons dagelijks leven. We vinden het belangrijk dat alle gemeenten in Vlaanderen daarover zullen kunnen beschikken. Daarom is dit pilootproject belangrijk. We geloven in een nieuw model dat ten goede kan komen van onze burgers, bedrijven en alle telecomspelers. Dat model zullen we in de vijf deelnemende steden en gemeenten uittesten.”

Fluvius nodigt telecomoperatoren uit om mee te werken

Fluvius legt de glasvezelinfrastructuur in de betrokken buurten aan, maar zal zelf geen diensten aan de klanten aanbieden. Daarvoor kunnen die terecht bij bestaande en nieuwe telecomoperatoren die een diversiteit van internetformules en andere diensten zullen aanbieden.

De bewoners van 4500 woningen in zes wijken[1] in Genk krijgen begin 2019 als eersten het aanbod om een gratis glasvezelaansluiting in huis te halen. De buurten in de vier andere steden en gemeenten volgen later volgend jaar. Fluvius heeft grote en kleine operatoren alvast actief uitgenodigd om aan het pilootproject deel te nemen en hun diensten in de geselecteerde buurten aan te bieden.

Het pilootproject heeft een budget van 30 miljoen euro, gefinancierd met eigen middelen. Het project is financieel volledig gescheiden van de Fluvius-activiteiten rond gas- en elektriciteitsdistributie, net zoals dat vandaag ook met de kabeldistributieactiviteiten binnen Fluvius het geval is.

 

[1] Boxbergheide, Broekskes, Kolderbos, Molenblook, Vlakveld en Genk Centrum Noord

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be