Fluvius plaatst bijna 2 500 nieuwe ledlampen in Port of Antwerp

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af. In vier maanden tijd zijn daar maar liefst 2 423 ‘gewone’ lampen systematisch vervangen door interactieve ledverlichting. Beide bedrijven werkten nauw samen om dit huzarenstuk tot een goed einde te brengen.

Met een grootschalig verleddingsproject zette het Antwerpse havenbedrijf Port of Antwerp de volledige openbare verlichting in de Antwerpse haven om naar ledlampen. De uitvoering besteedde Port of Antwerp uit aan Vlaams netbeheerder Fluvius. Die kon voortbouwen op zijn uitgebreide ervaring in de ombouw van de stedelijke en gemeentelijke lichtparken naar leds. Al liep die in havengebied natuurlijk veel sneller dan in een dichtbebouwde woonzone of binnenstad.

Twee fases

Het verleddingsproject in de Antwerpse haven bestond uit twee fases. Eerst werden bijna 2 500 lichtpunten, verspreid over het hele havengebied, vervangen door interactieve ledlampen met een eigen dimprofiel. Vervolgens worden er waar nodig digitale meters tussengeplaatst, om het verbruik van de nieuwe lampen te meten.

Inzetten op veiligheid

Met de verledding van de Antwerpse haven zet Port of Antwerp bewust in op veiligheid. “De nieuwe, interactieve ledlampen sturen bij defect zelf een melding uit”, zegt Peter Melis, senior technisch manager projecten bij Port of Antwerp. “Dat maakt het mogelijk om snel te reageren en het probleem direct op te lossen. Bovendien weerkaatst het gele licht van de oude natriumlampen weinig kleuren, tegenover een kleurweergave van 90% bij ledlampen. Dit bevordert de zichtbaarheid. En goede verlichting is cruciaal als je beveiligingscamera’s wil inzetten.”

CO2-neutrale haven

Port of Antwerp evolueert volop naar een duurzame haven en daar maken ook deze zuinige leds deel van uit.. Tegen 2023 wil Port of Antwerp een energiereductie van 5% realiseren ten opzichte van 2019 voor haar eigen gebouwen en openbare verlichting. Deze doelstellingen werden opgenomen in de energiebeleidsverklaring van Port of Antwerp in het kader van haar ISO50001 certificering.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be