Fluvius onderzoekt haalbaarheid nieuw warmtenet Antwerpen Noord

Onderzoek i.s.m. Stad Antwerpen, het Havenbedrijf en Indaver

Komt er binnenkort een nieuw warmtenet in Antwerpen? Dat gaan de stad Antwerpen, het Havenbedrijf, Indaver en Fluvius het komende jaar onderzoeken. Het plan is om met de restwarmte van de verbrandingsinstallatie van Indaver onder meer de wijken Rozemaai en Luchtbal te verwarmen.

Bij de verbrandingsinstallatie van het afvalverwerkend bedrijf Indaver in het Antwerpse havengebied komt veel warmte vrij. Die warmte wordt nu al gebruikt voor aanliggende bedrijfsprocessen en om elektriciteit op te wekken, maar waarom daar ophouden? De resterende warmte is immers uitermate geschikt voor verwarming.

Daarom onderzoeken de stad Antwerpen, het Havenbedrijf, Indaver en wijzelf de haalbaarheid van een warmtenet dat enkele naburige industriële sites én de wijken Luchtbal en Rozemaai duurzaam verwarmt. Als het project wordt gerealiseerd, zou het wat betreft capaciteit meteen één van de  grootste warmwaternetten van Vlaanderen zijn.

Voor een duurzamer Antwerpen

Het plan is om met de restwarmte van Indaver via 12 kilometer buizen in totaal ongeveer 3 000 woningen, 7 scholen, enkele openbare gebouwen en een aantal bedrijven in de haven van warmte te voorzien. Alles samen betekent dat een CO2-besparing van maar liefst 27 000 ton, de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 18 000 nieuwe wagens. Bovendien kan het warmtenet op termijn nog een uitbreiding krijgen naar andere wijken en afnemers.

Paul Gistelinck, onze directeur Warmte, is alvast enthousiast dat we ons steentje kunnen bijdragen:
‘Fluvius is een belangrijke partner voor Vlaamse steden en gemeenten die hun CO2-uitstoot willen terugdringen. We stellen onze expertise ter beschikking om projecten als dit vorm te geven. Zo werken we mee aan een klimaatneutraler Antwerpen.’

Samen met de andere drie betrokken partijen willen we tegen eind 2019 beslissen of het warmteproject al dan niet realiseerbaar is.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be