Fluvius moderniseert transformatorstation in Bree

Vernieuwing ondersteunt bevoorradingszekerheid in Noord-Limburg.

In Gerdingen, een deelgemeente van Bree, vernieuwt Fluvius het transformatorstation. Het netbedrijf trekt er niet alleen een nieuw gebouw op voor de 10 kV-cellen. Fluvius moderniseert de bijbehorende 70 kV-componenten in open lucht. Want in tegenstelling tot in de rest van Vlaanderen, beheert Fluvius in Limburg ook het 70kV-hoogspanningsnet. ​

Van PLED tot Fluvius: een streepje geschiedenis

Om het landelijke Limburg van elektriciteit te voorzien, bouwde de toenmalige Provinciale Limburgse Elektriciteitsdienst (PLED) in lang vervlogen tijden er een hoogspanningsnetwerk uit. Dat werd later overgedragen aan Interelectra (het huidige Fluvius Limburg), dat er het midden- en laagspanningsnet beheert.

Knooppunt van 70kV-luchtlijnen

Aan het transformatorstation in Gerdingen komen drie 70 kV-luchtlijnen toe. Die zijn aangesloten op een transformatorveld in open lucht. Fluvius vervangt momenteel de vier oude transformatoren van 20 MVA door twee nieuwe van 50 MVA, die lokaal de spanning van 70 kV omzetten naar 10 kV. Bovendien moderniseert het netbedrijf alle buiten opgestelde 70 kV-componenten.

Een project van lange adem

Een transformatorstation is één van de 250 belangrijkste knooppunten van ons elektriciteitsnet.

 

Zo'n station vernieuwen, is een complexe onderneming die je niet zo maar van vandaag op morgen doet. Al in 2016 ging Fluvius van start met onder andere de omgevingsvergunning voor de bouw van het nieuwe station. Ondertussen is het nieuwe gebouw klaar en uitgerust met de 10kV schakelapparatuur en de elektrische borden voor de aansturing van de 70 kV- installatie. Vanuit dit transformatiestation vertrekken de 10kV-kabels naar de schakelposten en de klant- en distributiecabines.

Noodverbinding tussen oude en nieuwe gebouw

Eén nieuwe transformator van 50 MVA is intussen klaar. Binnenkort hangt Fluvius al 50 % van de belasting over van het oude naar het nieuwe gebouw. Dan wordt de nieuwe transformator in dienst genomen. Om de bevoorradingszekerheid te garanderen, is er een noodverbinding tussen het oude en het nieuwe gebouw. Tegen eind dit jaar wordt ook de tweede transformator van 50 MVA vernieuwd. Als ook die in dienst is genomen, verdwijnt de noodverbinding en worden de twee oude transformatoren afgebroken.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be