Fluvius maakt oude gassite Meensepoort Kortrijk klaar voor stadsvernieuwing
Netbedrijf Fluvius is klaar met de afbraak van het oude gasreduceerstation en de bijbehorende stalen gasleidingen op de gassite aan de Meensepoort in Kortrijk. De gastoevoer werd definitief overgenomen door een nieuw station dat Fluvius even verderop bouwde. Het is een belangrijke mijlpaal voor de start van een groot nieuwbouwproject in het kader van stadsvernieuwingsproject Overleie. Dat mikt op een aantrekkelijke en levendige nieuwe stadsbuurt voor Kortrijk.
Convenant zet sanering oude gassite in gang
De oude gassite aan de Meensepoort heeft een lange geschiedenis. Op deze plek stonden ooit drie grote gascontainers om druk op het gasnet te steken: twee cylindervormige constructies die dateerden uit 1894, en een bolvormige gascontainer uit 1959. Ze werden in 1986 definitief afgebroken, maar blijven niettemin bekende stadsgezichten voor veel Kortrijkzanen. Enkel het oude gasreduceerstation van Fluvius bleef over op de site. Maar dat was verouderd en stond in de weg van geplande nieuwbouwprojecten.
In 2015 al werd een convenant gesloten met de Vlaamse Overheid, de stad Kortrijk, Fluvius en een privépartner om de vervuilde gronden van deze site te saneren en de plek een nieuwe bestemming te geven: het stadsvernieuwingsproject Overleie. In 2020 konden de werken daarvoor starten.
Technische upgrade van de gastoevoer in de stad
In de voorbije weken nam Fluvius alle oude stalen gasleidingen op de site uit dienst en verwijderde ze. Het bijbehorende gebouw onderging hetzelfde lot. Even verderop verrees een gloednieuw gasreduceerstation, helemaal aangepast aan de moderne technologie. Hier komt het gas op 15 bar binnen vanuit het gasontvangststation in Kuurne, en wordt het gereduceerd naar 5 bar. Via drie uitgangen wordt het gas getransporteerd richting Wevelgem, Kuurne en het centrum van Kortrijk.
Jurgen Carrette, verantwoordelijke voor de gasnetten bij Fluvius in de regio Kortrijk, volgt de werken nauwkeurig op. ‘Initieel was het de bedoeling om het bestaande gebouw te vernieuwen, maar dat bleek onmogelijk. Het was in te slechte staat. We besloten dan ook om eerst een nieuw gasreduceerstation te bouwen, met een nieuw gebouw en nieuwe gasleidingen die een ander tracé volgen. Dat neemt vanzelfsprekend heel wat tijd in beslag. Dit station staat nu een 50-tal meter verderop en is inmiddels in dienst.’
‘Pas nadien konden we starten met de afbraak van het oude station,’ vult Stefaan Demeyere, exploitatie-agent bij Fluvius. ‘Daarbij is veiligheid onze absolute prioriteit. We verwijderden niet enkel het gebouw, maar ook alle oude ondergrondse en bovengrondse gasleidingen. We zaagden ze in stukken en stopten ze af, zodat er geen gas kon ontsnappen. Om ze gasvrij te maken, spoelden we ze met stikstof voordat we ze wegnamen.’
De volgende stap is de sanering van de vervuilde gronden. Daarvoor worden de gronden op de site tot 5 meter diep afgegraven. Aannemer Deme voert die werken uit. Eens de gronden gesaneerd, zijn ze klaar voor het nieuwbouwproject Overleie.
'Dit is een nieuwe stap in het belangrijke stadsvernieuwingsproject op Overleie”, zegt Wout Maddens, Kortrijks schepen van stadsvernieuwing. 'Op de oude industriële gassite van 1,5 hectare komt een compleet nieuwe woonbuurt met plaats voor zo’n 170 gezinnen. Het wordt een aantrekkelijke buurt met een mooie mix van huizen, stapelwoningen en appartementen en ook pleintjes, groenzones en woonerven op maat van de zachte weggebruiker. De Antwerpse ontwikkelaar Immpact diende recent een bouwaanvraag in voor het eerste deelgebied. De aanvraag bevindt zich momenteel in de fase van het openbaar onderzoek. Het oude gasreduceerstation bevoorraadde een groot deel van Kortrijk van energie. De afbraak en de bouw van een nieuw station was een complexe operatie die zeer doordacht en stapsgewijs is uitgevoerd door Fluvius.'
Wat is een gasreduceerstation?
Een gasreduceerstation is een belangrijk knooppunt in het gasdistributienet. Het wordt gevoed door een gasontvangstation en verkleint de binnenkomende gasdruk voor verdere verdeling naar distributie- en klantcabines. Van daaruit worden uiteindelijk gezinnen en bedrijven voorzien van gas. In Vlaanderen zijn er 101 gasontvangstations en 261 gasreduceerstations.
- Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten en 1e schepen Kortrijk - 0474 92 22 82 - wout.maddens@kortrijk.be
- Perscontact Fluvius - 078 05 00 27 - pers@fluvius.be