Fluvius maakt jaarfacturatie op basis van reële maandverbruiken mogelijk 

Vanaf april kunnen klanten met een digitale meter en een variabel contract een jaarfacturatie van hun energie krijgen op basis van wat ze effectief per maand hebben verbruikt. Daardoor betalen ze altijd het juiste tarief voor elektriciteit en aardgas. 

Je gebruikt niet elke dag en elke maand dezelfde hoeveelheid energie. Daarom kan je voor de berekening van je energieverbruik niet zomaar het verschil nemen van twee meterstanden en dat gelijk verdelen over het aantal dagen van de verbruiksperiode. Om een realistisch beeld te krijgen, maken netbeheerders sinds jaar en dag gebruik van een zogenaamd ‘synthetisch lastprofiel’. Dat is een virtuele, maar zeer accurate verdeling van het verbruik over het hele jaar op basis van vergelijkbare klantenprofielen. Zo kunnen leveranciers de nodige energie aankopen en klanten nauwkeurig factureren.

Die traditionele werking heeft zijn voor- en nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld dat het lastprofiel een deel van het verbruik in een duurdere of goedkopere periode legt dan werkelijk verbruikt, waardoor een klant met een variabel contract meer of minder betaalt voor een stuk van zijn verbruik. Om dit te vermijden, zijn sommige klanten met een digitale meter intussen al overgestapt op maandelijkse facturatie. Daarbij betalen ze, in plaats van maandelijkse voorschotten, enkel het werkelijke verbruik van die maand. Het gaat ondertussen om ongeveer 100.000 elektriciteits- en 50.000 gascontracten.

Meer vat op je factuur 

Hetzelfde is nu mogelijk bij jaarfacturatie. Door gebruik te maken van de reële maandverbruiken uit de digitale meter, betaalt elke digitalemeterklant nu ook exact wat hij of zij verbruikt aan het tarief van die maand. Het biedt klanten meer grip op hun afrekening door bijvoorbeeld te besparen in periodes van hogere energieprijzen. En anders dan bij maandfacturatie betaalt de klant nog altijd via voorschotten. 

De voorbije maanden heeft Fluvius de maandverbruiken van alle geactiveerde klanten stapsgewijs beschikbaar gemaakt voor de energieleveranciers. Deze maand is dat proces afgerond. ​ Vanaf juli 2024 zijn de leveranciers verplicht om bij de facturatie rekening te houden met deze reële maandverbruiken.

Niet voor iedereen 

Reële maandverbruiken hebben enkel een impact voor eigenaars van een digitale meter met een variabel contract. Er verandert dus niets voor klanten met: ​ 

  • een klassieke, analoge meter 
  • een dynamische - of maandfacturatie ​ 

De introductie van reële maandvolumes is opnieuw een stap in de digitalisering van de energienetwerken voor morgen. Dankzij deze meterdata kunnen klanten gerichter besparen of hun verbruik beter spreiden. 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be