Fluvius maakt energiediensten op maat mogelijk

Elke Vlaming met digitale meters kan voortaan energieadvies op maat krijgen. Fluvius maakt dit mogelijk door voor bepaalde bedrijven de digitale verbruiksdata van klanten toegankelijk te maken, uiteraard alleen na expliciete goedkeuring van de klant. Hiermee opent Fluvius de poort naar een nieuwe generatie (online) energiediensten. Negen bedrijven sprongen al mee op de kar en werken een concreet online dienstenaanbod uit met energieadvies op maat. Ook installateurs, zoals elektriciens en verwarmingsinstallateurs, kunnen digitale verbruiksdata opvragen van hun klanten.

Energiediensten op maat door bedrijven

Fluvius biedt bedrijven voortaan toegang tot de verbruiksinformatie uit de digitale meters voor elektriciteit en gas. Daarvoor kunnen deze bedrijven – tegen een minimaal tarief* - een ‘datatoegangscontract’ sluiten met Fluvius, waarmee ze inzage krijgen in de digitale verbruiksgegevens van de Fluvius-klanten.

Dat gebeurt uiteraard alleen na expliciete toestemming van die klant. Concreet: de persoon op wiens naam het energiecontract geregistreerd staat. Elk bedrijf met een datatoegangscontract vraagt de klant eerst rechtstreeks toestemming om zijn gegevens te mogen inkijken. Pas als dit in orde is, geeft Fluvius de data van de klant door aan het bedrijf.

Nieuwe generatie off- en online diensten

Het initiatief van Fluvius is de start van een nieuwe generatie off- en online energiediensten op basis van zeer nauwkeurige verbruiksgegevens. Met deze data worden bedrijven immers energiedienstverleners: ze kunnen gepersonaliseerd energieadvies aanbieden, bijvoorbeeld over het meest voordelige energiecontract, de impact van een elektrisch voertuig op het stroomverbruik of de terugverdientijd van zonnepanelen en batterijen.

Ook de komst van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit vanaf 2022 is daarbij belangrijk. Vanaf dan krijgen klanten een aanrekening op basis van het piekvermogen dat ze nodig hebben, en niet langer alleen op basis van kilowatturen. Energiediensten kunnen klanten helpen om daar meer ​ inzicht in te krijgen en hun energiekosten beter te beheren.

Automatische toegang of op aanvraag

Energiedienstverleners kunnen de verbruiksgegevens op twee verschillende manieren raadplegen: via een volledig geautomatiseerde datastroom, of via het klantenportaal van Fluvius (mijn.fluvius.be). ​

In het eerste geval zet Fluvius een snelle en automatische communicatielijn op naar de energiedienstverlener. Zo kan de verbruiksinfo uit de digitale meters rechtstreeks doorstromen naar een app of een klantenportaal van het bedrijf in kwestie. In het tweede geval kan de energiedienstverlener via het Fluvius-portaal de individuele verbruiken raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld een installateur zijn die de verbruiksdata nodig heeft om een klant goed te adviseren bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie.

Gegevens van 1 dag oud

Belangrijk: de gegevens die Fluvius deelt met energiedienstverleners, na toestemming van de klant, zijn informatief en minstens één dag oud. Op dezelfde manier kunnen ook zeer gedetailleerde kwartierwaarden voor elektriciteit en uurwaarden voor gas worden opgevraagd, ook hier pas na expliciete goedkeuring van de klant.

Negen bedrijven stapten al in

Negen bedrijven zetten ondertussen al de stap naar een datatoegangscontract met Fluvius, waaronder energiebedrijven Engie en Luminus, energieanalysebedrijf EnergieID, zonnepanelenspecialisten iLumen en GPC Europe, energieadviesdienst June Energy, energieadviseur Zero Emission Solutions en energieplatform Yuso. Zij werken concrete diensten uit op basis van effectieve verbruiksinfo van klanten. Ook bankverzekeraar KBC sloot een dergelijk contract met Fluvius, met de bedoeling om de digitale verbruiksdata te integreren in hun KBC-app.

Ook toegang voor installateurs

Beroepsfederatie Techlink en sectororganisatie ODE werken ook mee aan het initiatief. Zowel Techlink als ODE vertegenwoordigen grote groepen elektriciens, specialisten in hernieuwbare energie en verwarmingsinstallateurs. ​ Zo kan ook deze beroepsgroep op basis van de verbruiksdata energieadvies geven aan haar klanten.

 

Alleen nog digitale meters

Er is dus een cruciale rol weggelegd voor de digitale meters voor elektriciteit en/of aardgas. Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius alleen nog dit soort meters, die het energieverbruik en de eventuele stroominjectie heel nauwkeurig bijhouden. Dit gebeurt, na activatie door de klant, per uur voor aardgas en per kwartier voor elektriciteit. Elk gezin kan zijn verbruik gratis raadplegen via de online toepassing mijn.fluvius.be.

Guy Cosyns, directeur Databeheer Fluvius: “Met het initiatief over datatoegankelijkheid zet Fluvius als energiedatabeheerder een grote stap vooruit. Voortaan kan elke Vlaamse energieverbruiker met digitale meters energiediensten op maat krijgen en zijn de data toegankelijk voor alle partijen. Zo geven we het startschot voor een nieuwe generatie energiediensten in Vlaanderen.”

*Meer info over de tarieven en de mogelijkheden voor bedrijven om een datatoegangscontract af te sluiten:

https://partner.fluvius.be/nl/thema/energiedienstverleners

Partners aan het woord

Freddy Van Bogget, innovatiemanager KBC: "De digitale meter is voor ons de poort naar de data die we broodnodig hebben om onze klanten met raad en daad bij te staan. Zo helpen we hen juiste, betaalbare en duurzame beslissingen te nemen op het vlak van energie."

Dimitri van Gelder, IT-projectmanager Ilumen:"Wij zijn er trots op dat wij mee aan de ontwikkeling hebben gestaan van deze gegevenskoppeling voor energiediensten. Daarmee laten we gezinnen inzicht krijgen in hun verbruiksprofiel. Op basis daarvan kunnen ze beslissingen nemen die bijdragen tot een lagere energiefactuur. Onze dienst zal gezinnen met lokale productie-installaties, zoals zonnepanelen, aanmoedigen om lokaal geproduceerde energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Dit zal de energietransitie zeker versnellen."

Vincent De Dobbeleer, CEO June Energy: “Dankzij de data van Fluvius kan June Energy sneller innovatieve energiediensten in de markt zetten. Zo kunnen we onze klanten helpen hun energiefactuur maximaal te verlagen. Automatisch het voordeligste energietarief, optimalisatie van het energieverbruik of efficiënt opvolgen van je zonnepanelen: het behoort nu allemaal tot de mogelijkheden."

Geert Jansen, marketingdirecteur ENGIE:“ENGIE ontwikkelt vandaag energiediensten die de digitale meters echt ‘slim’ kunnen maken. Daar zal deze datakoppeling zeker toe bijdragen. Elke klant krijgt zo – op gelijk welk moment – scherp zicht op zijn energie.”

Bart Pycke, managing director Yuso: “De digitale meter zal een essentiële rol spelen in de energietransitie. Yuso is verheugd om als eerste leverancier dynamische prijzen aan te bieden aan bedrijven die over een digitale meter beschikken. Door hun verbruiksgegevens te delen met Yuso, kunnen bedrijven vergoed worden voor de door hen op het net teruggeleverde elektriciteit, hun energiekosten verlagen en energie-installaties zoals batterijen slim laten aansturen.”

Alex Polfliet, Zero Emission Solutions:“Dankzij de ontsluiting van digitale meter-data via Fluvius kunnen wij energiegemeenschappen van burgers en bedrijven creëren. Zo sturen we overproductie van zonnestroom van producent naar verbruiker. Deze laatste kan perfect traceren waar zijn stroom vandaan komt. Dat creëert een triple win: de producent krijgt meer voor zijn zonnestroom, ​ de afnemer kan zélf kiezen van welke installatie zijn stroom komt en het aandeel hernieuwbare energie groeit. Zo staan we mee op de barricaden van de energietransitie!”

Vincent Dierickx, Energie ID: “Al 10 jaar lang kan iedereen via energieid.be gratis zijn energieverbruik bijhouden en vergelijken met anderen, ook eigenaars van zonnepanelen. Door de samenwerking met Fluvius worden de verbruiksdata van digitale meters voortaan automatisch opgehaald en hoeven onze gebruikers hun meterstanden niet meer manueel in te geven. Dit is een hele vooruitgang en maakt het veel makkelijker om actief met energieverbruik bezig te zijn.”

Yves Struyve - GPC: "De grootste uitdaging ​ voor zowel particulieren als installateurs is het juist dimensioneren en afstemmen van zonnepanelen, batterijsystemen, slimme sturingen van boilers, warmtepompen en het laden van elektrische voertuigen. Via de gegevenskoppeling met Fluvius kunnen we persoonlijk advies geven op basis van het specifieke profiel van de gebruiker. Een grote stap voorwaarts in het inzichtelijk maken van een broodnodige maar complexe energietransitie."

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be