Fluvius maakt elektriciteitsnet in Noorderkempen klaar voor energietransitie

Netbedrijf Fluvius is in hartje Hoogstraten bezig met de aanleg van een nieuwe elektriciteitskabel. Die moet de groene stroom, die vanaf eind 2023 wordt opgewekt door een nieuwe windturbine aan de oostzijde van de E19, vervoeren naar het transformatorstation langs de Sint-Lenaartseweg, zo'n 7 km verderop. Fluvius maakt van de gelegenheid gebruik om voorbereidingen te treffen voor nog meer extra stroomvoorziening, onder andere voor een wamtekrachtcentrale in Meer en snellaadstations langs de E19. Zo maakt het de Noorderkempen klaar voor de energietransitie en behoedt het ook het elektriciteitsnet voor een mogelijke overbelasting.

Warmtepompen, zonnepanelen, windturbines, snellaadstations ... de energietransitie is in volle opmars en stelt het huidige elektriciteitsnet steeds meer op de proef. Om te vermijden dat het net overbelast zou raken door die verdere elektrificatie, investeert Fluvius in heel Vlaanderen fors in de versterking van het elektriciteitsnet. Zo ook in de Noorderkempen.

Windturbine van 4,65 MVA aansluiten

"Zo leggen we momenteel een 36 kV-kabel aan vanaf de rotonde aan de Sint-Lenaartseweg in Hoogstraten naar een windturbine in aanbouw van 4,65 MVA aan de Venneweg", zegt projecbeheerder Tom Van Bael. "Op jaarbasis zou de windturbine het totale energieverbruik van 4300 gezinnen coveren. Het 7 km lange traject van de kabel loopt grotendeels langs de gewestweg. Fluvius legt meteen een reservekabel aan richting de windturbine om te anticiperen op toekomstige installaties. Beide kabels vertegenwoordigen een totaal aansluitingsvermogen van liefst 80 MVA."

De aannemer die de werken in opdracht van Fluvius uitvoert, legt in synergie langs hetzelfde traject ook nieuwe drinkwaterleidingen aan in opdracht van drinkwatermaatschappij Pidpa. In een latere fase volgt ook nog een nieuw rioleringsnet. "Zodra wij de kabels hebben gelegd, herstellen we de weg daarom voorlopig met asfalt. De aannemer kan hem zo later makkelijk opnieuw opbreken voor de andere werken. Als die achter de rug zijn, komt er een gloednieuw betonnen wegdek langs het traject."

 

 

Anticiperen op bijkomende aanvragen

Naast de aansluiting van de windturbine kreeg Fluvius ook de vraag om een 36 kV-kabel aan te leggen voor een nieuwe warmtekrachtcentrale in Meer. Die moet dienst doen als krachtbron voor een tomatenkweker. Fluvius zal de kabel initieel uitbaten op een spanning van 15 kV, maar kan dit in de toekomst verder optrekken tot 36 kV.

Verder plant Fluvius ook de aanleg van een vierde 36 kV-kabel richting Wuustwezel voor toekomstige aansluitingen van grote productie-eenheden. En een vijfde kabel vindt zijn weg naar de snelwegparking langs de E19. "Daar is een aanvraag lopende voor de plaatsing van een aantal snelladers voor elektrische voertuigen", aldus Tom. "Door nu al alle voorbereidingen te treffen voor die nieuwe aanvragen, hoeven we het hele traject slechts één keer helemaal open te graven."

Najaar 2023 als streefdoel

De werken in Hoogstraten gaan gepaard met enkele uitdagingen. Zo moest Fluvius op zoek naar een opslagplaats voor liefst 90 bobijnen, goed voor zo'n 85 km kabel.

De Hinneboomstraat zal bij afronding van het project over de hele breedte met nutsvoorzieningen bezaaid zijn. "Meer kabels kunnen we er nu écht niet meer kwijt. Maar na de werken, die tegen midden november afgerond moeten zijn, is de regio wel hélemaal klaar om de energietransitie het hoofd te bieden", besluit werfcoördinator Paul Christiaensen.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be