Fluvius klaar voor grootste injectie groen gas bij BioBlue in Ieper

Netbedrijf Fluvius is klaar met alle voorbereidingswerken voor de grootste biomethaan-injectie in Vlaanderen. Die komt in Ieper waar de onderneming BioBlue momenteel een gloednieuwe vergistingsinstallatie bouwt. Die zet organisch afval om in duurzaam biomethaan dat rechtstreeks op het gasnet zal worden geïnjecteerd. Op vol vermogen kan de installatie 2000 m³ biomethaan per uur leveren. De opstart is gepland voor komende zomer.

Energie uit organisch-biologisch afval

BioBlue legt zich al langer toe op de verwerking van organisch en biologisch afval tot energie. Op zijn site in Ieper bouwt het bedrijf een nieuwe vergistingsinstallatie, 5 keer krachtiger dan de huidige. Via die nieuwe vergister zal heel wat meer biogas kunnen worden opgewekt. Een derde van dat gas zal via een warmtekrachtkoppeling (wkk) worden omgezet in elektriciteit en warmte voor eigen gebruik. De rest wordt opgezuiverd tot 100% duurzaam biomethaan dat rechtstreeks geïnjecteerd kan worden op het aardgasnet.

"Fluvius deed eerder al de nodige netaanpassingen om het geïnjecteerde gas goed te kunnen verdelen via het gasnet", zegt Jonas Bulckaert, verantwoordelijk voor de gasnetten in regio Ieper. "Zo werd er een nieuwe gasdistributiecabine geplaatst vlakbij de site van BioBlue en werd het plaatselijke gasnet versterkt. Het pronkstuk is natuurlijk onze nieuwe installatie voor groengasinjectie. Die is speciaal ontworpen om de samenstelling van het gas te controleren vóór het in ons gasnet wordt geïnjecteerd. Ze voegt tegelijk ook de specifieke gasgeur toe, net zoals dat bij fossiel gas gebeurt. Groen gas is geur- en kleurloos, de toegevoegde geur moet ervoor zorgen dat het detecteerbaar is waardoor we onveilige situaties meteen kunnen opmerken."

Duurzame energiebron naast wind en zon

De injectie van groen gas uit afval in het gasnet is een duurzame energietechniek in volle ontwikkeling: het gaat om de vierde soortgelijke installatie in heel Vlaanderen, na IOK in de Kempen, Aquafin in Antwerpen en Verko in Dendermonde. Net als bij hernieuwbare stroom van windmolens en zonnepanelen zorgt ook deze techniek voor schone energie. De opwekking van groen gas kan zich onder meer terugverdienen door de verkoop van groengascertificaten aan bedrijven die hernieuwbare energie willen aankopen. Een voorbeeld hiervan zijn de Vlaamse ‘garanties van oorsprong’, een soort certificaten die de herkomst van de geproduceerde energie bewijzen.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be