Fluvius huldigt eerste wijkcentrale in voor glasvezel in Genk

Op woensdag 22 mei huldigt Fluvius samen met de deelnemende providers Orange [1]en FASTFiber[2] de eerste wijkcentrale voor glasvezel in. In zo’n wijkcentrale komen alle glasvezelskabels van de woningen samen, in dit geval die van de wijk Genk Centrum Noord. Een wijkcentrale doet dienst als een soort ‘stopcontact’ waarop alle providers kunnen aansluiten. De installatie en configuratie van dit ‘stopcontact’ is de laatste voorbereidende stap om diensten te kunnen aanbieden aan de klanten.

Geïnteresseerde providers kunnen vanaf nu diensten verdelen op het open glasvezelnetwerk van Fluvius aan de verschillende deelnemende Genkenaren. Voor de infrastructuurwerken deed Fluvius beroep op Glasvezel Voor Vlaanderen. 

Nieuwe mijlpaal voor glasvezel

Sinds de start van de piloot schreven reeds meer dan 1700 Genkenaren zich in voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk van Fluvius. Op dit moment zijn de werken volop bezig in delen van de wijken Genk Centrum Noord, Genk Centrum en Termien. Daarna komen de wijken Molenblook, Vlakveld en Boxbergheide aan de beurt. Tegen eind dit jaar zouden alle voorziene delen binnen de wijken aangesloten zijn op ons net. In Genk komen 4500 woningen in aanmerking voor een aansluiting.

“Dit voorjaar plannen we nog een infosessie in Boxbergheide, in het najaar sluiten Vlakveld en Kolderbos het rijtje af. Dat tot op heden al 1700 Genkse gezinnen hebben ingetekend op dit aanbod, wijst erop dat mensen het belang inzien van wat we hier aanbieden. We zijn dan ook tevreden. Supersnel internet is de toekomst en moet toegankelijk zijn voor iedereen. Daar gaan we voor”, aldus burgemeester Wim Dries.

Deelnemende providers maken aanbod bekend

Op dit moment hebben twee providers zich geëngageerd om diensten aan te bieden via Fluvius Glasvezel namelijk Orange en FastFiber. Deze laatste provider biedt haar diensten aan via het platform van VxFiber.

Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium: “Orange zet graag de markt onder druk met eenvoudige, super snelle aanbiedingen en aantrekkelijke prijzen. Dat is ook precies wat we, als Bold Challenger, gaan doen met glasvezel.  Het open model van Fluvius zorgt voor een versnelling aan investeringen en lagere prijzen voor de consumenten. Daarenboven stimuleert het de concurrentie omdat elke operator zijn eigen actieve netwerkapparatuur kan gebruiken, wat hen toelaat om zich te onderscheiden in diensten en technologische netwerkinnovaties”. 
Jelle Bal, managing director FASTfiber: “FASTFiber biedt ongelimiteerd en symmetrisch (up-en download even snel) internet met een vaste lijn waarmee men spotgoedkoop kan bellen. FASTfiber verwacht 3 formules, gaande van 250 Mbs tot 1 Gbits. Dit zijn ongekende snelheden voor de Belgische internet gebruiker. Deze zomer hopen we ook TV toe te voegen.”

Glasvezel tot in de woning

‘Glasvezel-tot-in-de-woning’ maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor zullen nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven ontstaan. Denk daarbij aan gezondheidszorg of onderwijs op afstand, videoconferenties voor thuiswerkers, 8K-videokwaliteit, virtual reality-toepassingen etc. De technologie maakt ook mogelijk dat alle bewoners van een huis die toepassingen tegelijkertijd kunnen gebruiken. 

De huidige netwerkinfrastructuur in de straat botst in het komende decennium tegen zijn limieten aan, terwijl de vraag naar meer en sneller internet alleen maar zal blijven toenemen. Er zijn de voorbije maanden al initiatieven rond glasvezel in ons land aangekondigd, maar die focussen bewust op stedelijke gebieden. Nutsbedrijf Fluvius is bezorgd dat in het komende decennium zo een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen kan ontstaan, waarbij steden over snellere dataverbindingen zullen beschikken dan landelijke gebieden.

Frank Vanbrabant, CEO Fluvius: “We vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het internet van de toekomst. Ons open model zorgt ervoor dat huidige en nieuwe spelers hun diensten kunnen aanbieden aan de klant in stedelijke en rurale gebieden. We zijn blij met de interesse van zowel de providers als de Genkenaren en kijken uit naar het verdere verloop van onze pilootprojecten.”

Via de website glasvezel.fluvius.be kunnen inwoners van Genk nagaan of hun straat aan de beurt komt en zij dus in aanmerking komen voor een exclusieve aansluiting op het Fluvius-glasvezelnetwerk. Wie op tijd intekent, kan 450 euro besparen op de installatie.

Voor meer informatie, surf naar glasvezel.fluvius.be.

 

Over Orange

Orange Belgium is één van de meest toonaangevende telecommunicatieoperatoren op de Belgische markt (met meer dan 3 miljoen klanten) en in Luxemburg, via haar dochter Orange Communications Luxembourg.Als convergente speler bieden we mobiele telecommunicatiediensten, alsook internet en tv aan particulieren; en innovatieve mobiele en vaste diensten aan bedrijven. Ons ultraperformant mobiel netwerk beschikt over de 2G, 3G, 4G en 4G+ technologie waarin we voortdurend in blijven investeren. Orange Belgium is als provider ook actief in de groothandel en verstrekt zijn partners toegang tot zijn infrastructuur en netwerkmogelijkheden.Orange België is een filiaal van de Orange-groep, één van de meest toonaangevende operatoren in Europa en Afrika voor mobiele en breedband internetdiensten en één van de leiders wereldwijd in het leveren van telecommunicatiediensten aan bedrijven. Orange België staat genoteerd op de Beurs van Brussel (OBEL).

Meer informatie op: corporate.orange.be, www.orange.be or follow us on Twitter : @pressOrangeBe.Perscontact

Isabelle Vanden Eede – isabelle.vandeneede@orange.com +32 (0) 474 77 77 28 

Contact investeerders

Anna Castano Lopez +32(0)2 745 80 92 – ir@orange.be 

Over FASTfiber

FASTfiber is een nieuwe service van Centrea CV. Centrea CV is reeds sinds 2002 actief in de Belgische en Europese telecommarkt zowel naar bedrijven als particulieren. Andere merknamen van Centrea zijn Flexphon.com, een telefooncentrale voor mobiel. Voiptiger.com, een gratis VOIP-telefooncentrale voor bedrijven. En Belgian Telecom, een aanbieder van VDSL in groothandel.

Meer informatie op https://www.fastfiber.be 

About VXFiber

VXFIBER is a Swedish technology company that invests, manages and operates true FTTH open access networks globally. VXFIBER partners with local authorities, real estate owners, investors, utilities, land owners and communities when deploying networks and partners with service providers who are able to offer products and services direct to the subscriber via a self provisioning web based portal. 

Over GVV

Glasvezel Voor Vlaanderen (GVV) is een tijdelijke handelsovereenkomst, vertegenwoordigd door ENGIE Fabricom en JACOPS. ENGIE Fabricom, onderdeel van de groep ENGIE, ontwerpt, realiseert en onderhoudt multi-technische installaties voor bedrijven en overheden. Zijn oplossingen verbeteren de mobiliteit, de veiligheid, het aandeel hernieuwbare energie en de distributienetten, maar ook de operationele en energieprestaties in de industriesector. ENGIE Fabricom en zijn dochterondernemingen zijn actief in België en op internationaal niveau. www.engie-fabricom.com

De groep JACOPS is een multi-utility aannemers- en installatiebedrijf.  JACOPS is een solide en dynamische familiale onderneming, nationaal actief in een brede waaier van activiteiten.  Via een geïntegreerde DBFM (Design, Build, Finance & Maintain) aanpak legt het bedrijf zich o.a. toe op Telecomnetwerken, Distributie, Elektromechanische installaties, Spoorwegtechnieken, Verkeerstechnische oplossingen, IoT en ondersteunende Software. http://jacops-jobs.be/

19 05 22 PB inhuldiging POP Fluvius Glasvezel Genk.pdf

PDF - 194 Kb
David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder (perscontact), Fluvius

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be