Fluvius helpt Vlaamse steden en gemeenten bij realiseren van klimaatambities en verlagen energiefactuur

Nieuw energiezorgplan voor Oostende en grondige renovatie zwembad Dilsen-Stokkem

De Vlaamse steden en gemeenten die hun klimaatambities willen realiseren of hun openbare gebouwen willen renoveren, kunnen daarbij rekenen op de expertise van Fluvius. Met zijn ESCO-dienst adviseert het netbedrijf openbare besturen bij het inplannen van energiebesparende maatregelen en begeleidt het de steden en gemeenten bij de realisatie ervan. Zo stelde Fluvius onlangs een nieuwe energiezorgplan op voor Oostende, terwijl het er in Dilsen-Stokkem mee voor zorgde dat het 45 jaar oude zwembad verwarmd en verlicht wordt met de modernste energetische technieken.

Nieuw energiezorgplan voor Oostende

Om de klimaatambities van Stad Oostende waar te maken en de energiefactuur te verlagen, zet het Energiehuis Oostende volop in op de energetisch renovatie van stadsgebouwen. Samen met Fluvius werd een tweede ambitieus Energiezorgplan opgemaakt. “Het doel van zo’n Energiezorgplan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het verbruik drastisch te verlagen”, vertelt Michel Martens, projectleider ESCO bij Fluvius. ​

Op het dak van begeleidingstehuis De Brem in Oostende werden deze zomer zonnepanelen geplaatst. Binnenkort krijgt de verlichting nog een upgrade en wordt ook de aansturing van de verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd.
Op het dak van begeleidingstehuis De Brem in Oostende werden deze zomer zonnepanelen geplaatst. Binnenkort krijgt de verlichting nog een upgrade en wordt ook de aansturing van de verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd.

“De stad voorziet 42 energetische ingrepen in maar liefst 28 stadsgebouwen.Deze zomer startten de werken in het Begeleidingstehuis De Brem. Het gaat over een uniek budgetneutraal project. Naast De Brem komen onder andere De Koninklijke Stallingen, de Kunstacademie aan Zee, verschillende Ontmoetingscentra, de Bibliotheek en het Stadhuis later nog aan bod. Alle werken worden de komende 3 jaar uitgevoerd. Na het eerste Energiezorgplan zet Oostende hiermee opnieuw een stevige stap vooruit naar duurzame én betaalbare energie. De stad bereikt na de realisatie van het Energiezorgplan een CO2-reductie van ongeveer 50% (1 322 ton CO2) wat een belangrijk aandeel geeft in de realisatie van het klimaatplan Leefbaar Oostende.”

Meer info: Grondige energetische renovatie van Begeleidingstehuis De Brem - Stad Oostende

Gerenoveerd zwembad Dilsen-Stokkem

Vanaf 1 september 2022 kan er weer worden gezwommen in het zwembad in Rotem (Dilsen-Stokkem). Het 45 jaar oude zwembad kreeg een prachtige totaalrenovatie. Niet alleen op bouwkundig, maar dankzij de expertise van Fluvius ook op energetisch vlak. ​
“Een zwembad is een aanzienlijke uitgavenpost voor een stad of gemeente, zeker met de huidige energieprijzen”, vertelt Ronny Thevis, projectleider ESCO bij Fluvius. “Bij de renovatie van zwembad De Haeg stond duurzaamheid dan ook voorop. Zowel voor de verwarming, de ventilatie als de waterbehandeling pasten we daarom de meest vooruitstrevende energetische technieken toe. Zo vervingen we de volledige verwarmingsinstallatie door nieuwe condensatieketels en luchtgroepen met warmterecuperatie.”

Dankzij de energetische renovatie van het zwembad bespaart Dilsen-Stokkem zo’n 16 000 euro per jaar aan aardgas en elektriciteit, en stoot het 20 ton minder CO2 uit.
Dankzij de energetische renovatie van het zwembad bespaart Dilsen-Stokkem zo’n 16 000 euro per jaar aan aardgas en elektriciteit, en stoot het 20 ton minder CO2 uit.

Ook alle elektriciteits- en databekabeling, het sanitair en de verlichting werden vernieuwd. Ronny Thevis: “Voor de verlichting kozen we resoluut voor ledlampen, die digitaal kunnen worden aangestuurd en zo’n 50% minder verbruiken dan de vorige TL-lampen. Door de nieuwe waterbehandelingsinstallatie voldoet het zwembadwater ook aan de strenge Europese normen voor wat betreft de watertemperatuur, het chloorgehalte en de pH-waarde. Tot slot kan de stad via een intelligent gebouwbeheersysteem alle parameters in verband met verwarming, ventilatie, verlichting en waterbehandeling vanop afstand visualiseren, opvolgen en waar nodig bijsturen. Met de huidige energieprijzen bespaart Dilsen-Stokkem met al deze nieuwe, duurzame technieken zo’n 16 000 euro per jaar aan aardgas en elektriciteit, en stoot het 20 ton minder CO2 uit.”

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be