Fluvius haalt 600 miljoen euro op met groene obligatielening
Netbedrijf Fluvius heeft vandaag met succes een groene obligatielening ter waarde van 600 miljoen euro geplaatst bij nationale en internationale institutionele investeerders. Dat is meteen de grootste zogenaamde groene bedrijfsobligatie tot nog toe in België. Met het opgehaalde kapitaal zal Fluvius groene projecten financieren die het netbedrijf de volgende jaren op de planning heeft staan.
Fluvius zette onlangs een Euro Medium Term Note-programma (EMTN) op voor een maximum uitgiftebedrag van vijf miljard euro. Deze groene obligatie, waarvoor Belfius Bank en BNP Paribas Fortis optraden als Arrangers en Joint Bookrunners, is de eerste uitgifte binnen dit EMTN-programma.
Ratingbureau ISS ESG, dat zich toelegt op het beoordelen van het duurzame karakter van ondernemingen, gaf in een zogenaamde ‘second party opinion’ zowel het beleid van Fluvius op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen als deze groene obligatielening goede punten (C+) en attesteerde dat alle aspecten van de groene obligatie van Fluvius volledig in lijn liggen met de principes die de Europese Unie en de kapitaalmarkten in dit verband hanteren. Bovendien vormt deze groene obligatie, aldus ISS ESG, een belangrijke bijdrage tot de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Grote interesse op financiële markt
Na een succesvolle virtuele roadshow toonden de nationale en internationale investeerders een zeer grote belangstelling. Er werden meer dan 150 orders genoteerd en het orderboek werd 4 keer overingeschreven (orderboek van 2,4 miljard euro). De obligaties werden geplaatst in 19 verschillende landen en werden hoofdzakelijk onderschreven door vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeringsinstellingen.
De looptijd van de obligatielening bedraagt 10 jaar. De investeerders kunnen rekenen op een couponrente van 0,25%.
Groene projecten
Fluvius zal de netto-opbrengsten uit deze groene obligatie-uitgifte gebruiken voor de verdere uitrol van de digitale elektriciteitsmeter, de omschakeling van de straatlampen naar led-verlichting in de 300 aangesloten Vlaamse steden en gemeenten, de uitbreiding van rioleringsnetten in de 85 gemeenten waar Fluvius het rioleringsnet beheert en tot slot om de nodige aanpassingen uit te voeren aan de elektriciteitsnetten zodat die nog meer decentrale, hernieuwbare energieproductie kunnen verdelen.