Fluvius gunt drie aannemers voor versnelde uitrol digitale meters vanaf 2021

Vrijdag 18 december 2020 - Netbedrijf Fluvius heeft vandaag de procedure afgerond voor de gunning van drie grote partners voor de ‘versnelde uitrol’ van digitale meters in Vlaanderen. De aannemersgroepen Unit-T, 3DM (tijdelijke maatschap) en TEAPlus (tijdelijke maatschap) starten de komende weken met de voorbereiding van een grote geografische uitrol die zal starten in de eerste jaarhelft van 2021. Het raamcontract loopt vier jaar en omvat de plaatsing van maximaal 4,3 miljoen digitale energiemeters bij 80% van de Vlaamse gezinnen tegen eind 2024.

Forse versnelling op komst

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas, waar er intussen meer dan 500.000 van zijn geplaatst. Ze kwamen terecht bij bouwers en verbouwers, maar via een ombouwprogramma ook bij prosumenten en gezinnen met een budgetmeter of een ‘slimme meter’ uit vorige pilootprojecten. Voor die doelgroepen blijft Fluvius mikken op een volledige ombouw, tegen eind 2021 voor budgetmeters en tegen eind 2022 voor prosumenten.

De Vlaamse regering heeft in het aangepaste energiebesluit van 17 juli 2020 de ambitie vastgelegd dat alle klassieke meters in Vlaanderen tegen 1 juli 2029 vervangen moeten zijn door digitale energiemeters, waarvan 80% al tegen eind 2024. Met de gunning van Unit-T, 3DM (tijdelijke maatschap tussen Jacops en Van den Berg) ​ en TeaPlus (tijdelijke maatschap tussen APK Infra, Esas 3Services, Dierickx Infra, Etwal-Platteau Infra, Fodetra-Hotton Infra en Verbraeken Infra) bereidt Fluvius een forse versnelling voor om tegemoet te komen aan de 80%-doelstelling.

Om een idee te geven van deze versnelling: in de komende vier jaar zullen per minuut tien klassieke meters worden vervangen door digitale energiemeters. Daarvoor zetten de drie aannemersgroepen samen ongeveer 850 extra technici in.

Ondertussen bereiden de waterbedrijven Pidpa, De Watergroep en Farys op hun beurt de uitrol voor van digitale watermeters. Een van de mogelijke pistes hiervoor is een samenwerking met Fluvius, waarbij zij kunnen gebruikmaken van dit raamcontract.

Het raamcontract is het resultaat van een Europese gunningsprocedure.

Geografische uitrol voorbereiden

In de eerste jaarhelft van 2021 zullen de drie aannemersgroepen starten met een geografische uitrol waarbij finaal in alle gemeenten in Vlaanderen de klassieke meters zullen worden vervangen door digitale energiemeters. De betrokken aannemers zullen nu een globale uitrolplanning opmaken, in overleg met Fluvius. Op die manier komen ze tot de meest efficiënte uitvoering. Fluvius zal erover waken dat de doelstellingen van de uitrol worden bereikt. Alle betrokken medewerkers van de aannemers die bij klanten langskomen zullen beschikken over een identificatiebadge van Fluvius. ​

Fluvius start volgend voorjaar met een gerichte communicatiecampagne om alle betrokken klanten verder te informeren.

 

Meer info over de digitale energiemeters staat op www.digitalemeter.be of www.fluvius.be/digitalemeter.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be