Fluvius en W-technics zetten sterk in op circulariteit

Unieke samenwerking voor betere recyclage

Tegen 2028 wil Fluvius alle openbare verlichtingspunten vervangen door energiezuinige ledlampen. Om de oude armaturen op een juiste manier te demonteren werkt het netbedrijf samen met W-technics, een maatwerkbedrijf uit Zele. Een win voor het milieu én voor de sociale werkgelegenheid. 

Fluvius draagt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel. De netbeheerder is daarom voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de kernactiviteiten te verduurzamen. Zo werd er ook gezocht naar oplossingen om de oude armaturen van de openbare verlichting te demonteren. Om die zo efficiënt mogelijk te recycleren, is het namelijk belangrijk bij die oude toestellen eerst het metaal, koper, plastic en de elektrische onderdelen van elkaar te scheiden. Een geschikte partner voor die demontage vond Fluvius begin 2022 bij W-technics in Zele, een divisie van maatwerkbedrijf Wase Werkplaats. 

50 ton recyclagemateriaal 

“Bij W-technics ligt onze focus niet alleen op circulaire projecten,” vertelt An Vermeulen, Account Manager bij W-technics, “maar ook op sociale tewerkstelling. Ook dat aspect past perfect in het MVO-plaatje van Fluvius. Er komt namelijk heel wat manuele arbeid te pas bij de demontage van de verschillende producten die het netbedrijf ons aanbiedt. Dat zijn trouwens niet enkel verlichtingsarmaturen. Ook oude voetpadkasten verwerken we voor hen op dezelfde manier.” 

In de praktijk overstijgen de volumes van de voetpadkasten zelfs die van de openbare verlichting. Zo’n kast is dan ook een pak omvangrijker dan een straatlamp. Concreet heeft W-technics in het afgelopen jaar al ongeveer 20 containers met voetpadkasten verwerkt, goed voor ongeveer 35 ton. Daartegenover staan 5 containers met OV-armaturen of ongeveer 15 ton. Wat betreft tewerkstelling komt dat alles samen neer op de te werkstelling van 6 voltijdse personen.

Uitbreiding op komst 

“Voorlopig behandelt W-technics voor ons slechts de afvalstromen van twee van onze aannemers: Fabricom en GS Solutions”, weet Tom Roelandt, Expert Veiligheid & Milieu bij Fluvius. “Die twee zijn goed voor 30 procent van alle ontmantelde armaturen in Vlaanderen. Maar het is onze doelstelling om op termijn deze werking verder uit te breiden en al onze aannemers over te schakelen op dit systeem met lokale maatwerkbedrijven. Intussen zijn daarvoor al verschillende gesprekken lopend. 
Omdat we dit partnerschap in deze nog vrij prille fase heel regelmatig evalueren, hebben we gekozen voor een flexibel contract. Dat stelt ons in staat elk jaar de afvalstromen die we langs deze weg verwerken, te herbekijken en eventueel uit te breiden. Met andere woorden: we gaan op de ingeslagen weg verder.” 

 

 

 

Benieuwd wat Fluvius nog meer doet in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Neem een kijkje op onze website. 

 

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be