Europese Investeringsbank en Fluvius sluiten lening van 150 miljoen euro

Lening zal investeringswerken voor de energietransitie ondersteunen

Donderdag 16 december ondertekenden vicevoorzitter Kris Peeters van de Europese Investeringsbank (EIB) en CEO Frank Vanbrabant en CFO David Termont van netbedrijf Fluvius, een nieuw leningscontract van 150 miljoen euro. Het betreft een eerste schijf binnen een totale leningsfaciliteit van 350 miljoen euro die de EIB beschikbaar maakt. ​ Fluvius leent het bedrag om investeringswerken voor de energietransitie in de periode 2022-2026 te financieren. Die investeringen moeten de Vlaamse netinfrastructuur voor elektriciteit verder klaarmaken voor het netbeheer van de toekomst.

Infrastructuur ondersteunt energietransitie

De Europese Investeringsbank (EIB) wil de groene en duurzame omwenteling in Europa ondersteunen. De lening van 150 miljoen euro kadert binnen deze doelstelling. In totaal zet de EIB hiervoor 350 miljoen euro opzij voor Fluvius, waarvan nu een eerste schijf is ondertekend.

Fluvius zal deze financiële middelen in Vlaanderen aanwenden voor infrastructuurinvesteringen, zoals het aanpassen van de distributienetten voor de elektrificatie van het openbaar busvervoer en infrastructuuraanpassingen in de stelplaatsen. De EIB-middelen worden ook aangewend voor de aansluiting van traag- en snel-laadpunten voor elektrische voertuigen op het openbaar domein, alsmede binnen een samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer voor de aankoppeling van oplaadinfrastructuur.

Daarnaast zijn tal van netaanpassingen en -uitbreidingen voorzien om de grote toename van het elektriciteitsgebruik én de groei van decentraal opgewekte hernieuwbare energie (zon en wind) op de laag- en middenspanningsnetten te kunnen opvangen.

Mooie samenwerking sinds 2020

Eind 2020 kwamen de Europese Investeringsbank en Fluvius al een eerdere lening van 200 miljoen euro overeen. Die werd en wordt aangewend om de uitrol van de digitale elektriciteitsmeter voor te financieren. Fluvius mikt op 80 procent digitale meters bij Vlaamse gezinnen tegen eind 2024.

 

Kris Peeters, vice-voorzitter van de EIB: “De EIB investeert in projecten die samenhangen met beleidsdoeleinden van de EU, daarbij is de energietransitie een van de hoofdprioriteiten, vooral met het oog op klimaatverandering. We zijn dan ook blij om verder te bouwen op de goede samenwerking met Fluvius om zo ook Vlaanderen te ondersteunen bij het halen van haar klimaatdoelen.”

Frank Vanbrabant, CEO van Fluvius: “Dit is een nieuwe, belangrijke stap voor Fluvius. Dit tweede leningscontract met de Europese Investeringsbank duidt op een prima samenwerking en een wederzijds vertrouwen. Deze constructieve aanpak draagt bij tot de verdere doorbraak van de energietransitie in Vlaanderen in de komende jaren”.

 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

Tim Smit

Press Officer, Europese Investeringsbank

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be